Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Nena - In meinem Leben

Nena is als Gabriele Susanne Kernen op 24 maart 1960 in Hagen geboren. Tot haar vijfde woonde ze in Breckerfeld. Ze heeft een jongere broer en zus. Haar ouders zijn gescheiden. Sinds haar kindertijd noemt ze zichzelf Nena, wat in het Spaans 'klein meisje' betekent. Op vakantie in Spanje werd ze zo genoemd. Ze voltooide het gymnasium niet en ze volgde een opleiding tot goudsmid.

In november 1977 was ze in een Hagense discotheek, waar ze de gitarist Rainer Kitzmann ontmoette. Rainer vroeg haar of ze de zangeres van zijn band The Stripes wilde worden. Dat wilde ze en in 1978 waren de eerste live-optredens. Ze kregen een platencontract en eind 1979 verscheen de debuutsingle 'Strangers'. In 1980 verscheen het album 'The Stripes' en er verschenen nog drie singles, echter het succes bleef uit. Van 1979 tot 1987 had Nena een relatie met Rolf Brendel.

In 1981 stonden ze nog met 'Tell me your name' in het tv-programma 'Disco', maar in datzelfde jaar ging de band uit elkaar. Gabriele ging met de gitarist Carlo Karges, de bassist Jürgen Dehmel en de keyboardspeler Uwe Fahrenkrog-Petersen vormden ze de band Nena. Tussen 1982 en 1987 was Gabriele de zangeres van de band. Op 12 maart 1983 verscheen het debuutalbum 'Nena', met de bekende hit '99 Luftballons', 'Nur geträumt', 'Noch einmal' en 'Zaubertrick'. De videoclip bij '99 Luftballons' is in Nederland opgenomen.

In 1984 verscheen het album 'Fragezeichen', in 1985 'Feuer & Flamme', in 1986 'It's all in the Game' en 'Eisbrecher'. In 1987 ontmoette Nena, na de realtie met Rolf, de Zwitserse acteur Benedict Freitag, Samen met Benedict kreeg ze in 1988 een zoon, die door medische fouten zwaar gehandicapt ter wereld kwam. Rond de bevalling verkeerde Nena in levensgevaar. In 1989 overleed haar zoon, vlak voor zijn eerste verjaardag. In datzelfde jaar begon ze een solo-carrière, met als eerste album 'Wunder geschehen'. In 1990 kreeg ze een tweeling, zoon Sakias en dochter Larissa. In 1992 zijn Benedict en Nena gescheiden. Ze kreeg een relatie met de drummer Philipp Palm en samen met hem kreeg ze twee zonen. Ze woonde tot 1995 in Berlijn.

Nena heeft bruin haar en groen-bruine ogen. Samen met Kim Wilde zong ze 'Irgendwie, irgendwo, irgendwann', een Duits-Engelstalig lied, wat succesvol was en wat in 2003 in Nederland op nummer één stond. In 2007 trad Nena op voor de medewerkers van een Duitse verzekeringsmaatschappij en heeft ze hen uitgescholden en beledigd. Van de rechter moest ze een deel van de gekregen geldsom terug betalen. In datzelfde jaar opende ze de Neue Schule Hamburg, volgens het concept van Sudbury-onderwijs, democratisch onderwijs. De kinderen bepalen zelf wat, hoe, wanneer en met wie ze iets willen ondernemen. Leren is er een middel om doelen te bereiken. Nena is aanhangster van Osho, ze doet aan dynamische meditatie en ze is vegetariër. In 2015 verscheen haar elfde solo-album 'Oldschool'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 16 augustus 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 2 stemmen 224Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
17 augustus 2015
Jij hebt het uitstekend begrepen wat het toekomstige leermodel betreft.
De oude leermodellen gaan allemaal op de schop, omdat het niet meer aansluit met de realiteit. Niet ingepompte kennis telt meer, maar gedreven passie en artistiek elan. Het alwetende intellect wordt zeer onterecht aanbeden als God zelf. De mens is veel meer dan een verstandelijke opsomming van aangeleerde handigheden. De spiritualiteit wordt bruut genegeerd, met alle negatieve gevolgen vandien. Mensen, die even waardevol als baanhebbende mensen zijn, worden botweg opzij gezet en als paria's behandeld, terwijl die uitgekotste mensen misschien wel meer onzichtbaar werk doen, dan al die opzichtige, op de voorgrond tredende, valstrotse burgertrutjes bij elkaar. De zichtbaar werkenden gaan er op vooruit. De onzichtbaar werkenden worden nog steeds zwaar gediscrimineerd.
Tekenend, deze westerse, spiritueel uitgeholde stressmaatschappij, die de gemoederen maar blijft opfokken met wrede zweepslagen en alsmaar verder van ware, persoonlijke humaniteit verwijderd raakt.
Voor mij is het allang te laat, maar ik hoop van ganser harte dat de toekomstige, jonge mensen wel adequaat en respectvol les krijgen, zodat ze een behoorlijke baan kunnen bemachtigen, ook al blijkt de banenmarkt steeds meer in te krimpen.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
16 augustus 2015
Prachtig lied.

Mooie biografie.

Heel goed dat er vormen van onderwijs zijn die het kind vanuit zichzelf laten leren. Dat is waar we op alle scholen naar toe moeten. Niet 'erin stampen' wat de maatschappij wil, maar 'eruit halen' wat het kind in zich heeft.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)