Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Mother Love Bone - Chloe Dancer/ Crown of Thorns

Mother Love Bone was een Amerikaanse rockband, die in 1988 is opgericht in Seattle, door de ex-Green River leden Jeff Ament, Bruce Fairweather, Stone Gossard en Greg Gilmore. En door de charismatische zanger/pianist Andrew Patrick Wood, de voormalige zanger van de alternatieve rockband Malfunkshun, die Andrew op zijn veertiende samen met zijn broer Kevin, David Hunt en Dave Rees had gevormd. Ze waren de grondleggers van de grunge-muziek.

Andrew is geboren op 8 januari 1966 in Columbus, Mississippi. Hij was fan van Elton John, Queen, Aerosmith en Kiss. Zijn extravagante kleding zal hij van hen hebben afgekeken. Hij had mooie, lange, blonde haren en een grote tovenaarshoed. Hij werd al snel afhankelijk van drugs en in 1985 bezocht hij een afkickkliniek. In 1988 ging Malfunkshun uit elkaar. Wood en Hagar begonnen te jammen met met de gitarist Stone Gossard en de bassist Jeff Ament. De gitarist Bruce Fairweather kwam erbij en de drummer Greg Gilmore verving Hagar. Mother Love Bone was gevormd. Andrew had de bandnaam bedacht.

Eind 1988 was Mother Love Bone één van de meest veelbelovende bands van Seattle. Andrew was zeer uitbundig op het podium, hij droeg graag bizarre kleren en hij zong dromerige teksten. In november 1988 heeft de band een contract bij Polydor/Stardog getekend. Op 20 maart 1989 verscheen de debuut-EP 'Shine', met 'Thru Fade Away' en 'Chloe Dancer/ Crown of Thorns', één van hun beste songs. Andrew's krachtige en emotionele stem werd alom geprezen. Zijn stem lijkt op de stem van Robert Plant. Uiterlijk had hij iets van Meat Loaf. De EP is in de London Bridge Studios in Seattle opgenomen. De producent was Mark Dearnley. De EP bevat het verborgen nummer 'Zanzibar'. De EP werd goed verkocht en de roem steeg.

In het najaar van 1989 ging de band naar The Plant opnamestudio in Sausalito om hun debuutalbum 'Apple' op te nemen, wat op 19 juli 1990 verscheen bij Stardog/Mercury Records. De hoofdproducer was Terry Date. 'Apple' omvat o.a. 'Stardog Champion', 'Come Bite the Apple', 'Dreamer', 'Heartshine', 'Capricorn Sister', 'Gentle Groove', 'Mister Danny Boy' en 'Crown of Thorns'.

Op 16 maart 1990 werd Andrew door zijn vriendin gevonden. Hij was in coma door een overdosis heroïne. Hij werd naar het Harborview Hospital gebracht, maar door een inwendige bloeding verloor hij alle hersenfuncties. Op 19 maart 1990 besloten de artsen dat het voorbij was. Andrew werd 24 jaar.

Chris Cornell van Soundgarden schreef de nummers 'Say Hello 2 Heaven' en 'Reach Down' voor Andrew. Chris was ooit zijn kamergenoot. Temple of the Dog kwam op 16 april 1991 met een album als eerbetoon aan Andrew. Het debuutalbum van Alice in Chains 'Facelift' is opgedragen aan Andrew. Het lied 'Would?' op hun tweede album 'Dirt' gaat over Andrew en andere zangers, die door de gevolgen van drugs zijn overleden. Ook Faster Pussycat, War Babies en Candlebox maakten een lied ter ere van Andrew, respectievelijk 'Mr Lovedog', 'Blue Tomorrow' en 'Far Behind'.

Op 8 november 1996 verscheen de documentaire 'Hype!' van Doug Pray, over de populariteit van grunge-rock in Amerika. In de film noemt de producer Jack Endino Andrew 'de enige stand-up comedian frontman in Seattle!'. Andrew had namelijk een een speelse stijl van interactie met zijn fans. In 2005 verscheen de documentaire film 'Malfunkshun: The Andrew Wood Story', met beelden van zijn muzikale carrière en zijn familiaire achtergrond en interviews met Chris Cornell, Kim Thayil, Jeff Ament en Stone Gossard.

Schrijver: Joanan Rutgers, 1 september 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

3.0 met 3 stemmen 33Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)