Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Cultuurbarbaren

Stad van Duizend Zuilen


Aan de Zijderoute, een in de Oudheid en Middeleeuwen gevolgd stelsel van verschillende wegen van het Middellandse-Zee-gebied door Azië naar China, voornamelijk gebruikt voor het vervoer van zijde uit China, ligt centraal in Syrië ten oosten van hoofdstad Damascus de Stad van de palmbomen, ofwel Palmyra. De ruïnes van deze stad, die voorheen de naam Tadmur, vertaald als Wonder, droeg, staan op de Werelderfgoed-lijst van de VN-organisatie voor Cultuur, Unesco. In de Palmyraanse Tempel van Bel doet men aan goden-verering.

Door de strategische ligging van deze ruïnestad aan de Zijderoute verdienden handelaren goudgeld door de verkoop van hun waar aan reizigers, waardoor Palmyra destijds grote kunstwerken kon bouwen. Helaas werden deze meer dan eens vernietigd, maar daarentegen net zo vaak weer professioneel opgebouwd. Uiteindelijk werd Tadmur de wonderlijke satellietstad van Palmyra; de vazalstad waar iedereen woonde. Op deze wijze werd Palmyra ontlast en ontwikkelde de Stad van de palmbomen zich tot historische bezienswaardigheid.

Juist nu, woensdag 2 september 2015, meldt NU.nl dat de stad, deze zuilen-zee in handen van IS is gekomen. Palmyra, de stad op de Zijderoute, in handen van wreedaards die totaal niets om cultuur geven en dan ook nog uit naam van hun Allerhoogste uiteindelijk alles met de grond gelijk willen/denken te kunnen maken. Volgens deskundigen staan deze wrede IS-vernielingen symbool voor het bestrijden van polytheïsme, waarbij meerdere goden worden geëerd. Dit getuigt in hun ogen van geen respect en is dus respectloos.
Zeer oneerbiedig.

Om die reden streeft IS, naar het voorbeeld van De Profeet, naar monotheïsme. Helaas zonder nuance... .

Schrijver: Annejan Kuperus, 2 september 2015


Geplaatst in de categorie: religie

3.5 met 2 stemmen 98Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)