Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

In andere sferen

Bijna 70 jaar oud, stierf deze zoon van een stationschef in 1928 op de operatietafel. Ter wereld gekomen te Turijn in 1858, liet Medardo eind jaren '20 van de 20ste eeuw het leven te Milaan. Deze tweede stad van 'de Europese laars' en met stip de belangrijkste van 'de instap', het Noorden van dit boeiend land, dankt zijn naam aan het Latijnse Mediolanum dat 'in het midden van de vlakte' betekent en verwijst naar zijn geografische ligging centraal op de Po-vlakte, ten noordoosten van Turijn en ten westen van Verona.
Als belangrijkste zakenstad van Italy, met de Italiaanse beurs die hier bijvoorbeeld is gevestigd, is het een welvarende en bruisende stad met grote bedrijven als Alfa Romeo en Pirelli.

Als Italiaanse beeldhouwer en tekenaar werd Medardo Rosso tot de stroming van het impressionisme gerekend. Sinds vorig jaar is Museum Boijmans van Beuningen te Rotterdam trotse eigenaar van FEMME à la VOILETTE, een 72 centimeter hoog beeld uit 1923. Het toont een gesluierde vrouw die trappen afdaalt. Haar fijn en glad gezicht komt vanuit een ruw oppervlak vol contrast tevoorschijn, aldus Boijmans. Medardo Rosso heeft een vluchtig moment vastgelegd, vol beweging en ruimte. De sculptuur is in Rotterdam te bewonderen tussen impressionisten en post-impressionisten als Degas, Cézanne en Monet.

Samen met Auguste Rodin wordt Rosso gezien als dé kunstenaar die in de beeldhouwkunst het impressionisme introduceerde. Rodin is een geboren Parijzenaar. Halverwege de 19de eeuw bracht hij in de Franse hoofd- en lichtstad een armoedige jeugd door. Etha daarentegen, kwam uit een welgesteld gezin. In deze familie heerste een artistiek liberaal klimaat. Etha, voluit Margaretha Tekla Johanna Fles was tijdens haar leven naast kunstenaarsdochter ook kunstcriticus, schilder, etser, aquarellist, graficus en auteur. Als letterkundige was zij bovendien in de Arts- and Craftsbeweging van William Morris geïnteresseerd. Als geboren Utrechtse is zij op 91-jarige leeftijd te Bergen, Noord-Holland, overleden; tijdens een bewogen leven als studente en kunstenaar woonde en werkte zij in Utrecht en af en toe Amsterdam. Medardo en Etha ontmoetten elkaar in het jaar 1900 op de Wereldtentoonstelling te Parijs. Tijdens (inter)nationale exposities begeleidt Margaretha Medardo. In haar in 1936 verschenen boek DRIE VISIONNAIRE KUNSTENAARS VAN ONZE TIJD beschrijft zij naast de hiervoor genoemde en beschreven Medardo, eveneens Gerardo Dottorie en Ernesto Massueli.

In Bergen is zij samen met bijvoorbeeld de dichter Adriaan Roland Holst en schilderes Charley Toorop. Na een artistiek zeer bewogen leven liet zij het kunstzinnige aardse 31 januari 1948 voor een rustiger leven in andere sferen. Vandaar uitkijkend over Rome dat zij meerdere malen op doek heeft vastgelegd...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 13 november 2015


Geplaatst in de categorie: kunst

4.0 met 2 stemmen 82Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)