Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Of Monsters and Men - King and Lionheart

Of Monsters and Men is een vijfhoofdige indie folk/pop band uit Keflavik, IJsland, opgericht in 2010. De leden zijn de zangeres Nanna Bryndís Hilmarsdóttir, geboren op 6 mei 1989 in Garour, de thuisbasis van de band en al vanouds een grote visserij-stad, tevens bekend om zijn vuurtorens. Nanna is beïnvloed door Gayngs, Lianne La Havas, Leslie Feist, Justin Vernon en Bon Iver. Samen met de zanger/gitarist Ragnar Porhallson, de gitarist Brynjar Leifsson, de drummer Arnar Rosenkranz Hilmarsson en de bassist Kristján Páll Kristjánssón vormde ze de band Of Monsters and Men.

Nanna woont nu in Reykjavik. Ze gaven concerten in IJsland en in 2010 speelden ze op het Iceland Airwaves Festival. Het radiostation KEXP uit Seattle nam een woonkamersessie van hun debuutsingle 'Little Talks' op. In maart 2011 ging de band naar Studio Sýrland in Reykjavik om hun eerste album op te nemen. In augustus 2011 werd 'Little Talks' op Philadelphia Radio 104.5 uitgezonden en kregen ze landelijke populariteit. 'Little Talks' verscheen op nummer één in IJsland, Ierland en Amerika.

Op 20 september 2011 verscheen het debuutalbum 'My Head Is an Animal' bij Republic Records, met o.a. de singles 'Little Talks', 'Dirty Paws', 'Mountain Sound' en 'King and Lionheart', wat in IJsland op nummer één stond. De producent is Jacquire King, die o.a. met Tom Waits, Melissa Etheridge en Kings of Leon werkte. Ook met 'Sloom', 'Six Weeks', 'From Finner', 'Lake House' en 'Yellow Light'. De fantastische videoclip is van de video-productie groep WeWereMonkeys. Op 20 december 2011 verscheen in Amerika de EP 'Into the Woods', met vier nummers van het debuutalbum.

De band speelde op het Newport Folk Festival op Rhode Island, op het Osheaga Festival in Montreal en bij Lollapalooza in Chicago. Ze gingen op tournee in Europa, o.a. in Ierland, Duitsland, Italië en Zweden. Op 5 oktober 2012 verscheen de band in de muziekshow 'Sound Tracks: Music Without Borders', waarin ze 'Mountain Sound' speelden. Árni Guojónsson verliet de band om weer te gaan studeren. Tijdens de tournee kwam de trompettiste/accordeoniste/pianiste Ragnhildur Gunnarsdóttir bij de band. Andere touringleden zijn de pianist Steingrimur Karl Teague, de gitarist Bjarne Bór Jensson en de trombonist/slaginstrumentalist Sigrun Kristbjörg Jónsdottir.

Op 4 mei 2003 speelden ze 'Little Talks' en 'Mountain Sound' in 'Saterday Night Live'. Ze speelden op het Boston Calling Music Festival en op T in the Park, het grootste muziekfestival in Schotland. Ze speelden op Lollapalooza in Brazilië en Chili, op het Coachella Festival in India, op het Bonnaroo Music Festival in Manchester, op het Glastonbury Festival en het Optimus Alive! Festival in Lissabon. Het lied 'Dirty Paws' werd gebruikt in een trailer voor de film 'The Secret Life of Walter Mitty', met Ben Stiller en Kristen Wiig in de hoofdrollen.

In 2013 wonnen ze de European Border Breakers Award. Op 8 juni 2015 verscheen hun tweede album 'Beneath the Skin', met o.a. 'Crystals', 'Human', 'Hunger', 'Slow Life', 'Organs', 'I of the Storm', 'We Sink', 'Backyard' 'Thousand Eyes' en 'Black Water'. De albumhoes is gemaakt door de Tsjechische kunstenaar Leif Podhajský.

Schrijver: Joanan Rutgers, 15 november 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 3 stemmen 64Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
15 november 2015
Prachtige video! En mooie song ook in de context van de actualiteiten.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)