Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Temple Of The Dog - Hunger Strike

Temple Of The Dog was een Amerikaanse rockband, die in 1990 in Seattle is opgericht. Deze band was het geesteskind van de zanger Christopher John Boyle, geboren op 20 juli 1964 in Seattle. Hij is vooral bekend als zanger van de rockband Soundgarden, één van de baanbrekende bands inzake de grunge-stijl, gevormd in 1984. Boyle's vader Ed was een apotheker met een Iers-roomse achtergrond en zijn moeder was de accountant Karen Cornell. Rond zijn tiende jaar vond hij in de kelder van een buurman enkele platen van The Beatles. Hij was van nature een eenling en hij werkte bij een groothandel in vis en hij was een chef-kok in het restaurant Ray's Boathouse.

Christopher was getrouwd met Susan Silver, de manager van Alice in Chains en Soundgarden. In juni 2000 werd hun dochter Lillian Jean geboren. In 2004 zijn Christopher en Susan gescheiden. In 2008 kreeg hij eindelijk na een 4-jarige rechtszaak zijn vijftien gitaren van Susan terug. Momenteel is hij getrouwd met de in Parijs wonende, Amerikaanse publiciste Vicky Karayiannis, van Griekse oorsprong. Samen met haar kreeg hij twee kinderen, Toni en Christopher Nicholas. Door de invloed van Vicky werd hij Grieks-orthodox.

Temple Of The Dog was een eerbetoon aan zijn overleden vriend Andrew Wood, de zanger van de bands Malfunkshun en Mother Love Bone. Op 19 maart 1990 is Andrew door een overdosis heroïne overleden. Hij werd 24 jaar. Temple Of The Dog is een verwijzing naar een regel in het lied 'Man of Golden Words' van Mother Love Bone. De andere bandleden waren de slaggitarist Stone Gossard, de basgitarist Jeff Ament, de leadgitarist Mike McCready, de drummer Matt Cameron en de zanger/muzikant Eddie Vedder, de latere zanger van Pearl Jam.

Op 16 april 1991 verscheen het enige studio-album 'Temple Of The Dog' bij A & M Records. Het album is een eerbetoon aan Andrew Wood. Het is in slechts 15 dagen opgenomen in de London Bridge Studios in Seattle. Ze werkten samen met de producer Rick Parashar, die in 2014 overleed en 50 jaar werd. Het was de makkelijkste en mooiste plaat, die de bandleden ooit hebben gemaakt. Alles ging spontaan en van een leien dakje, zonder enige vorm van stress en verwachtingspatronen, gewoon instinctief. De songs zijn prettig traag en melodisch. De tekst van 'Hunger Strike' heeft bewust iets van een politieke en socialistische verklaring. Het album kreeg lovende kritieken.

Na een heruitgave van de single 'Hunger Strike', inclusief een pakkende videoclip, werd 'Temple Of The Dog' één van de best verkochte albums van 1992. Het bevat ook 'Say Hello 2 Heaven', 'Reach Down', 'Call Me a Dog', 'Times of Trouble', 'Wooden Jesus', 'Four Walled World', 'All Night Thing', 'Your Savior' en 'Pushin Forward Back'. Op 13 november 1990 trad de band op in het Off Ramp Café in Seattle, zonder Vedder. Op 20 december 1990 waren ze in het Moore Theatre in Seattle de openingsband voor Alice in Chains. In 1992 ging de band uit elkaar, al volgden er nog wel diverse reünies, zelfs tot 30 januari 2015, in de Benaroya Hall in Seattle, echter wederom zonder Vedder.

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 december 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

3.0 met 3 stemmen 51Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)