Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De bedgenote van talloze literatoren

(voor Emmy van Lokhorst (1891 - 1970))

Je bent geboren als Emma Paulina van Lokhorst op 26 augustus 1891 in Den Haag. Je vader was de architect en Rijksbouwkundige bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken Jacobus van Lokhorst, die op 16 februari 1906 is overleden. Je moeder was de publiciste Hester de Quack, die in 1935 overleed. Na de hbs ging je naar de kweekschool voor onderwijzeressen in Arnhem en stond je even in Amsterdam voor de klas. Daarna was je au pair in Londen en Ierland. In 1916 trouwde je met de schrijver/journalist Hans Hector Elie Henry van Loon. In Parijs was Hans correspondent voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant en studeerde jij Frans aan de Sorbonne.

In 1917 verscheen je debuutroman 'Phil's amoureuze perikelen', die eerder in delen in het Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift was verschenen. Je beschrijft de erotische ontwikkeling van een hbs-meisje tot aan haar eerste baan, waarbij ze door haar getrouwde werkgever wordt verleid. In 1919 scheidde je van Hans van Loon en in 1922 ben je opnieuw met hem getrouwd. Je schreef altijd over ontluikende, erotische gevoelens, wat de grote verkoop verklaarde. Het vrouwelijke liefdesverlangen was ook een groot thema in je persoonlijke leven. Als getrouwde vrouw had je vaak één minnaar en minnares of meer. Volgens jezelf kwam die seksuele onrust door je ongewenst kinderloos blijven.

In 1922 had je een driehoeksverhouding met de journalist Kees van Bruggen, de ex-man van Carry van Bruggen, en zijn tweede vrouw May. Samen met hen had je een buitenverblijf in Montigny. Van 1923 tot 1925 had je een seksuele relatie met Martinus Nijhoff, waarover je verhaalde in de sleutelroman 'De toren van Babel'. In februari 1927 zijn Hector en jij definitief gescheiden. In maart 1927 trouwde je met de componist Willem Pijper, met wie je in Amsterdam en Wassenaar woonde. Je liefdesleven was de inspiratiebron voor literaire geschriften. Pijper en Nijhoff kregen ruzie rond de opera 'Halewijn'. Nijhoff trok zichzelf terug en jij schreef het libretto samen met de dichter H.W.J.M. Keuls. In 1935 verscheen je novelle 'Aanloop', over de obsessieve verliefdheid van een kostschoolleerlinge voor haar lerares.

Omdat je vanaf 1924 al enkele jaren een seksuele relatie met de literatuurcriticus/dichter Dirk A.M. Binnendijk had, met wie je uitgebreid correspondeerde, gingen Willem en jij op 16 januari 1936 scheiden, waarna je naar Oegstgeest verhuisde, waar je de psychiater Paul Theodoor Hugenholtz ontmoette, met wie je op 20 april 1938 trouwde. Je correspondeerde o.a. ook met Nijhoff, Menno ter Braak, Anna Blaman en Theun de Vries. Je broer Marius van Lokhorst was de Nijmeegse NSB-burgemeeter, terwijl jij actief was in het kunstenaarsverzet.

Met Paul woonde je in Amsterdam. Tijdens dit huwelijk had je sterke vriendschapsbanden met Anna Blaman en Maria Vasalis. Hans van Loon overleed in 1942. Willem Pijper in 1947. Op 23 juni 1950 zijn Paul en jij gescheiden, omdat Paul er met een patiënte vandoor ging. Je accepteerde dat je oeuvre werd afgedaan als damesromans en meisjesboeken. Je schreef zelfs 'Elke man heeft intellect van nature, elke vrouw is geneigd te vegeteren', wat riekt naar depressie en een sterk onderschat, literair vermogen. Nijhoff demotiveerde je ook. Van 1952 tot 1964 was je redactielid van De Gids. Je aantrekkelijke uiterlijk heb je altijd behouden. Nijhoff overleed in 1953. Anna Blaman in 1960. In 1967 ging je naar een Amsterdams verpleeghuis en op 27 mei 1970 ben je daar overleden. Je werd 78 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 december 2015


Geplaatst in de categorie: idool

4.3 met 3 stemmen 111Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)