Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Vuurwerkoverlast

Vuurwerk is oorspronkelijk door de Chinezen uitgevonden, die knalproducten met buskruit maakten. Met overmatig lawaai zouden boze geesten worden verjaagd, wat natuurlijk een fabeltje van je welste is, want ten eerste, hoezo zijn er boze geesten en ten tweede, die laten zich echt niet afschrikken door wat herrie. Wie in boze geesten gelooft, is zelf vooral heel erg boos en projecteert als de neten. Het is een primitief bijgeloof, gebaseerd op uitvergrote angsten jegens onzichtbare, boze krachten van buitenaf. Het is dan ook gebaseerd op de zwart-wit-theorie van het haatdragende dualisme. Het vuurwerk afsteken is een heidens en Germaans ritueel, dat afstamt van de Joel- en midwinterfeesten. Joel hé, niet Joël. Men ging dan vaak de straten op om hard te zingen, iets wat men in de zestiende eeuw tevergeefs probeerde te verbieden. Het heeft overigens niets met oerkrachten en oerinstincten te maken, maar alles met ingefluisterde en overgeleverde indoctrinaties.

Afgezien van het feit dat het Chinese eten nog steeds donders lekker is, heb ik inmiddels groot bezwaar tegen hun uitvinding van het vuurwerk. Je hebt natuurlijk wel het onderscheid tussen siervuurwerk en knalvuurwerk. Het eerste is minder storend en lelijk dan het laatste. Kleurenpracht in allerlei variaties aan het donkere firmament kan ik moeilijk afzeiken, maar ik doe dit toch inzake het verspilde geld in een korte tijd van exaltatie, terwijl de wereldwijde crisis echt nog niet voorbij is, ook al doen zakelijke pretletters ons dat geloven. 1 of 2 procent vooruitgang zegt geen ene donder. Die toch al rijke piefen zijn inderdaad de enigen, die er op vooruit gaan. Verder dan zichzelf kijken ze niet, vandaar. Het vuurwerkkabaal, wat met de jaren in decibels toeneemt, is er ook om indruk te maken uit een vorm van macht en kunde. Het is een surrogaat middel van oorlogsvoering in tijden van vrede, een soort van afschrikmiddel zeg maar, om te imponeren, heel typisch machogedrag. Een beetje zoals voetbal dus, wat ook gepaard gaat met veel uitzinnig gejoel en platte oorlogstaal jegens de zogenaamde tegenstanders. Voetbal is ook een surrogaatmiddel inzake oorlogsvoering, waarbij het nog vaak genoeg ontaardt in echte oorlogsvoering.

Het vuurwerkgedoe vormt al eeuwenlang een bron van ergernis en overlast. Men schoot met vuurwapens in de lucht en men schoot met carbid, waarbij men vaak stomdronken was en de vrouwen lastig viel. Men maakte het tot een legale vorm van helemaal los gaan en daarbij humane grenzen doorbrekend, ten koste van hen, die daar niet aan mee wilden/willen doen. Ik stelde al, dat het een nabootsing van oorlogsgeweld is en in die zin zou het absoluut verboden moeten worden, omdat het juist duistere krachten oproept, inplaats van verdrijft, zoals die slaafse dommeriken menen. Bovendien is er ook zoiets als 'zat zijn van keer op keer dezelfde, voorspelbare tradities!', die een mens op onzinnige wijze verdoven, zoals als maar weer dezelfde drugs gebruiken en de creativiteit verwurgen. Vuurwerk is criminele geluidsoverlast, net zo erg als buren, die urenlang met housemuziek jouw woning binnen dringen. De brutalen hebben de halve wereld, zegt men, het wordt tijd om die brutalen terug te dringen en op hun humane verantwoordelijkheid te wijzen, als dat nog lukt tenminste. Die egoïstische, achterlijke, doorgedraaide grensoverschrijders dienen te worden gecorrigeerd en heropgevoed, mits dat nog kan, want anders is er professionele hulp voor hen in petto.

Richting de jaarwisseling neemt het knalterrorisme weer toe en claimt het stupide schorriemorrie de openbare ruimte door middel van ernstige schrikeffecten en vaak onverwachtse geluidshinder uit alle hoeken en gaten. Sommigen zijn zo onverantwoordelijk bezig, dat ze zonder scrupules astronauten en donderslagen naar willekeurige mensen gooien. En dan mogen we nog blij zijn dat die redeloze kleuters geen echte wapens in hun maar wat flapperende klauwtjes hebben. Dan is er nog het zwaardere knalvuurwerk, zoals strijkers en Scorpions, wat helemaal angstaanjagend gevaarlijk is. Een jongen is zijn hand kwijtgeraakt door een Scorpion, speciaal en enkel gemaakt in een Italiaanse fabriek, met steevast te korte of te losse lonten. Die shit wordt in het leger gebruikt. Zie aan hoe de grenzen alom vervagen.

Dan is er natuurlijk de enorme milieuvervuiling, die dat massale vuurwerkgebruik oplevert, terwijl we nog maar net de Parijse conferentie achter de rug hebben. Onze cultuur is zo hypocriet als maar kan, aan de ene kant beterschap beloven en aan de andere kant gewoon doorgaan met milieubelastende nepfeestjes. En afgezien daarvan is het allemaal onzinnig over de balk gesmeten geld, die maar een tijdelijke roes van één à twee uur behelst. En vaak nog veel minder, omdat de champagne en cognac de zinnen allang hebben verdoofd. Verder verjagen we er de dieren mee en gaan die vaak gebukt onder een ernstig trauma wegens onze frivole uitzinnigheden. Dieren zijn vaak liefdevolle engelen in vermomming, dus dan begrijp je de misdaad wel. Ook dit jaar gaat er weer pakweg 65 miljoen euro naar de Filistijnen, terwijl dat ook naar het goede doel van Serious Request had kunnen gaan, die met heel veel moeite 7 en een half miljoen euro bij elkaar hebben geschraapt. Alsof die jaarwisseling zo belangrijk is, niet dus! Onze levenstijd verandert er geen ene moer door, het is allemaal ingebeelde en aangeleerde opklopperij. Tenslotte nog even vermeld: de enorme aantallen vuurwerkslachtoffers, die vaak voor hun leven verminkt blijven, ondanks de chirurgische ingrepen. Ik pleit zelfs niet voor georganiseerde vuurwerkshows door gemeenten, maar echt voor een totaalverbod als een moedige daad van humaan verzet!...

Schrijver: Joanan Rutgers, 28 december 2015


Geplaatst in de categorie: misdaad

4.7 met 3 stemmen 225Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
28 december 2015
Je noemt vele redenen voor het afschaffen van vuurwerk. Ik hoef er maar één: het is gevaarlijk. Ik was als kind al bang voor vuurwerk en dat is altijd zo gebleven.

Wellicht ben ik een van de weinige mensen die nooit ook maar één cent aan vuurwerk heeft uitgegeven. Ik haat de knallen en het kabaal, dat vaak ondanks alle verboden altijd veel te vroeg begint, op de dag zelf, maar vaak zelfs een week of eerder al.

Onnodig om uit te leggen hoe mijn kleine viervoeter over de met oorlogsgeweld gelijkende herrie denkt. Ze bibbert als een rietje en is doodsbang. Ik zet de muziek in huis heel hard, doe alle ramen dicht en probeer net te doen of er alleen maar harde muziek is op een feestje dat het nieuwe jaar inluidt.

Algeheel verbod? Ben ik helemaal vóór!

Voor zij die niet zonder kunnen, wil ik desnoods nog wel instemmen met wat centraal geregeld siervuurwerk per gemeente, door deskundigen en ver uit de buurt van toeschouwers, alleen op afstand te bewonderen. Maar voor mij hoeven ze het niet te doen!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)