Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De vlucht

Om precies te zijn 'De vlucht van de condor', EL CÓNDOR PASA, is door de virtuoze en tevens wereldberoemde panfluitist Gheorghe Zamfir wereldwijd op de kaart gezet.

Als aanvankelijk autodidact heeft deze geboren Roemeen dit instrument, dat uit een aantal aan de onderzijde gesloten buizen van verschillende lengte bestaat, mondiale bekendheid gegeven. Door zijn sublieme wijze van spelen, is dit blaasinstrument aan de vergetelheid onttrokken. Altijd al wordt de panfluit vooral in Zuidoost-Europa, met name Roemenië, en Zuid-Amerika bespeeld. Het is geweldig dat in zowel Roemenië als het Andesgebied dit instrument behouden is gebleven en een muzikant als Gheorghe Zamfir ons laat horen hoe dit aan zowel de blok- als dwarsfluit gerelateerde instrument professioneel hoort te klinken.

Ook Gheorghe Zamfir heeft net als veel artiesten/muzikanten, terecht of onterecht, een turbulent dus enigszins roerig liefdesleven achter zijn inmiddels 74-jarige rug. Met zijn muziek daarentegen verwarmt Zamfir ieders hart, met als absolute 'All-time favourite' het hartverkwikkende, hiervoor reeds genoemde 'De vlucht van de condor'. Deze vlucht staat in vrijwel elk muziekhart met als specialiteit de liefde voor de panfluit, voor eeuwig op nummer één. Slechts vanwege het feit dat dit meesterwerk, dit chef-d'oeuvre op de herdersfluit, rietfluit of syrinx ten gehore gebracht, niet is te overtreffen. Naar mijn mening althans.

In Ecuador en andere Zuid-Amerikaanse landen is de majestueuze Andescondor tot een symbool voor macht en schoonheid uitgegroeid. Bij magische rituelen, door de oorspronkelijke bewoners uitgevoerd, worden aan zowel de veren, botten als ogen van deze Andesautoriteit magische krachten toegekend. Overigens moeten wij als wereldburgers alert zijn, daar ook de condor het voor wat betreft handhaving en overleving bijzonder lastig en zwaar heeft; zowel de Californische condor, die ik in 1988 nog op thermiek heb zien zweven, als de Andescondor, deze in mindere mate ten opzichte van de Californische, worden helaas in hun voortbestaan bedreigd. Volgens schattingen, voor wat deze waard zijn, leven er nog maar een paar duizend Andescondors in het wild. Een grote en krachtige snavel en een naakte kophuid, bij zowel de condor als andere gieren, zijn aanpassingen voor het eten van kadavers, die zeer goed zijn ontwikkeld. Het zijn voornamelijk aaseters die er tegelijkertijd voor zorgen dat dode dieren snel verdwijnen en daardoor geen ziektes kunnen verspreiden.

Met een spanwijdte van ongeveer drie meter vliegen condors gracieus rond. De hiervoor genoemde Andescondor, sinds 1973 op de lijst van bedreigde diersoorten, hield zich ondanks jacht, ontbossing, luchtverontreiniging en besmet water en voedsel krachtig staande; hierdoor is van 'EL CÓNDOR PASA' gelukkig nog steeds sprake. Voor zowel deze majestueuze vogel als de op hem geïnspireerde muziek van Gheorghe Zamfir...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 31 december 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 1 stemmen 71Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)