Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De dodelijke dolk

Giovanni Bellini: 1430 - 1516

Annejan Kuperus: 1967 - 27 september 1990
------------------- 29 september 1990 - 20 . .


De dolk die ik rond de millenniumwisseling in mijn rug kreeg geplant door lieden die zelfs hun eigen leven niet waard zijn, is een persoonlijk leven gaan leiden op zoek naar...!
Inmiddels weet hij, dit wapen, 15 jaar nadien, zonder dat hij die steek zelf kon voorkomen, dat destijds het ónrecht heeft 'gezegevierd' en dat het recht nu daadwerkelijk díent te zegevieren...! Te triomferen; niet slechts vanwege het feit dat de wereld reeds sinds lang voldoende slechteriken heeft, maar vooral door een bewustwording in het proces van creatie in plaats van destructie...!

Zij verwoestten en anderen, waaronder ik, schiepen. Zij veroorzaakten vernietiging, een bijna, met de nadruk op bíjna-fatale destructie. Terwijl zij nog druk waren met die verwoesting, zette ik via de Trans-Siberische spoorlijn, met 9000 kilometer 's werelds langste, vanuit Moskou, via de Mongoolse hoofdstad Ulaan Batar, koers richting de miljoenenhoofdstad Beijing. Bij ons beter bekend als Peking, dat op zijn beurt weer bekend is van de Pekingeend, de Chinese Muur of 'Great Wall', het Zomerpaleis en de Verboden Stad.

Ruim een half millennium voor ondergetekende ter wereld kwam, leefde en werkte in het Venetiaans deel van de Europese Laars kunstschilder uit de Italiaanse renaissance, dat 'opleving' betekent, Giovanni Bellini. 29 november van dit inmiddels lopende jaar 2016, is het precies 500 jaar geleden dat deze renaissanceschilder van onder andere DE DRONKENSCHAP VAN NOACH en JONGE VROUW DIE ZICH OPMAAKT, is gestorven. Slechts twee van de vele werken van de hand van deze meester. Deze oude meester Bellini, de naar hem vernoemde cocktail van gepureerde perzik met Prosecco streelt ieders tong, is altijd door zijn jeugdig hart geleid; om zijn vaardigheden te verbeteren, experimenteerde Bellini met zowel nieuwe technieken als thema's die hij van jonge schilders als Giorgione en Titiaan leerde en begerig in zich opnam.

Minder dan een jaar voor zijn dood, schilderde Bellini JONGE VROUW MET EEN SPIEGEL. De eerste vrouw die hij voor de eeuwigheid naakt heeft vastgelegd. 'Hoewel erg oud', aldus de Duitse schilder, houtsnijder (van de Apocalyps), graveur en degene die de Renaissance in het Noorden introduceerde, Albrecht Dürer, die leefde van 1471 tot 1528, 'is hij nog steeds de beste schilder van ons allemaal'. Na een zeer artistiek en bewogen leven met door Bellini voor de eeuwigheid vastgelegde kunst door middel van 'Penseel op Doek', kwam de Dodelijke Dolk toen Bellini halverwege de tachtig was. Zijn focus ofwel brandpunt was schilderijen van olie en tempera, waarmee hij de meest prachtige figuren en landschappen op sublieme wijze middels een 'wedergeboorte' voor de eeuwigheid heeft vastgelegd...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 4 januari 2016


Geplaatst in de categorie: schilderkunst

4.3 met 3 stemmen 111Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)