Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Door een ontrouwe echtgenoot geveld

(voor Jenny Julia Eleanor Marx Aveling (1855 - 1898))

Je bent geboren op 16 januari 1855 in Londen. Je vader was de Duitse filosoof Karl Marx en je moeder was Johanna Bertha Julie Jenny von Westphalen. Je oudere zussen waren Jenny Caroline, Jenny Laura en Jenny Eveline Frances. Je oudere broers waren Charles Louis Henri Edgar en Henry Edward Guy. Een jongere broer of zus overleed direct na de geboorte. Je was al vroeg geïnteresseerd in de politiek en op je derde kon je al passages van Shakespeare reciteren. Als tiener stichtte je de Dogberry Club, waarin jouw familie en de familie van je vriendin Clara Collet toneelstukken van Shakespeare opvoerden. Terwijl je vader 'Het Kapitaal' schreef, speelde jij in zijn werkkamer. Je was betrokken bij het vertalen en bewerken van delen van 'Het Kapitaal'.

Op je zestiende werd je secretaresse van je vader en ging je met hem naar socialistische conferenties in de hele wereld. Op je zeventiende werd je verliefd op Hippolyte-Prosper-Olivier Lissagaray, een republikeinse journalist en een Franse, revolutionaire socialist. Hij nam deel aan de Commune van Parijs en hij was dubbel zo oud, waardoor je vader de relatie afkeurde. Je ging naar Brighton, waar je lerares was. Je woonde op 6 Vernon Terrace in de voorstad Montpelier. In een wit huis met vier verdiepingen. Je hielp Lissagaray met het schrijven van zijn 'Geschiedenis van de Commune van 1871', die je ook vertaalde in het Engels. In 1880 mocht je van vader wel met Lissagaray trouwen, maar toen ging je zelf bezwaren zien.

Op 2 december 1881 overleed je moeder door leverkanker. In 1882 stopte je de relatie met Lissagaray. Op 11 januari 1883 overleed je oudste zus Jenny Caroline door blaaskanker. Ze werd 38 jaar. Op 14 maart 1883 overleed je vader door bronchitis en pleuritis. Je ouders zijn in Highgate Cemetery begraven. In 1884 werd je lid van de Social Democratic Federation, geleid door Henry Hyndman. Tijdens je werk voor de SDF ontmoette je Edward Bibbins Aveling, die de rest van je leven jouw partner was. Edward was een belangrijke biologie instructeur en een populaire woordvoerder van de darwinistische evolutie, het atheïsme en het socialisme. Hij schreef veel boeken en pamfletten. In 1986 speelde je in Londen Nora Helmer in 'Een poppenhuis' van Henrik Ibsen. Edward speelde Torvald Helmer en George Bernard Shaw speelde Krogstad.

In het najaar van 1886 ging je samen met Edward en Wilhelm Liebknecht in Amerika lezingen geven, namens de Socialistische Partij van de Arbeid, mede-opgericht door Edward, die ook de Socialist League mede-oprichtte. Je ontmoette de feministische schrijfster/vakbondsvrouw Clementina Black. Je kreeg veel interesse voor het theater en je ging meer acteren. Je vertaalde de eerste, Engelse vertaling van 'Madame Bovary' van Gustave Flaubert. Je leerde de Noorse taal om de toneelstukken van Ibsen te vertalen naar het Engels. In 1888 vertaalde je als eerste 'Een vijand van het volk' van Ibsen en in 1890 vertaalde je 'De dame van de Zee'.

In maart 1898 ontdekte je dat Edward in juni 1897 in het geheim met een jonge actrice was getrouwd en hij bleef met die actrice omgaan. Je werd zwaar depressief door zijn botte ontrouw en op 31 maart 1898 heb je zelfdoding gepleegd door een gifmengsel van chloroform en waterstofcyanide in te slikken. De huismeid ontdekte je in bed, terwijl je nog maar amper ademde. Een arts kwam te laat en je werd 43 jaar. Je bent gecremeerd en je urn is bij je familieleden op Highgate Cemetery bijgezet.

Schrijver: Joanan Rutgers, 9 februari 2016


Geplaatst in de categorie: idool

3.7 met 3 stemmen 69Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
9 februari 2016
Het is ten hemel schreiend hoe weinig verstand sommige mannen hebben van de meest basale en meest belangrijke interactie tussen mensen die liefde heet. Weer een vrouw vermoord door brute liefdeloosheid. Helaas is ze te laat in aanraking gekomen met het feminisme. Anders had ze hem het huis uitgezet en voor een liefdevolle relatie met zichzelf gekozen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)