Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

In feite was jouw filmcarrière voorbij

(voor Mary Elizabeth Hartman (1943 - 1987))

Je bent geboren op 23 december 1943 in Youngstown, Ohio. Je was de middelste van drie kinderen. Op de middelbare school speelde je in het toneelstuk 'An open spot in the wood' en wist je dat je actrice wilde worden. Je begon te acteren in het Youngstown Playhouse, opgericht in 1927. Nadat je hier veel geleerd hebt, verhuisde je naar New York City. In 1964 speelde je in de Broadway komedie 'Everybody Out, the Castle is Sinking'. In 1964 werd je getest door MGM en Warner Brothers. Op 10 december 1965 verscheen je in de dramafilm 'A Patch of Blue'. Je speelde de hoofdrol als Selina D'Arcey, naast Sidney Poitier en Shelley Winters. Je won de Golden Globe Award. Je was slank, opvallend, roodharig en je had sproeten.

In 1966 speelde je de hoofdrol in 'You're a Big Boy Now' van Francis Ford Coppola, naar een roman van David Benedictus. In 1966 speelde je ook in 'The Group', naast Candice Bergen en Joan Hackett. In 1968 trouwde je met de auteur/acteur Gill Dennis (1941, Charlottesville), die later met de actrice Kristen Peckinpah hertrouwde en samen met haar twee kinderen kreeg. Hij schreef o.a. 'Return to Oz', 'On My Own' en 'Walk the Line', over het leven van Johnny Cash. In 1968 speelde je in 'The Fixer' van John Frankenheimer, naar een roman van Bernard Malamud, met Georgia Brown en Sir Dirk Bogarde. In 1971 speelde je in 'The Beguiled' van Don Siegel, met Clint Eastwood, Geraldine Page en Jo Ann Harris. In 1972 speelde je in de western 'In Persuit of Treasure' van Stanton Kaye, met Bonnie Bedelia en Scott Glenn.

In 1973 speelde je in 'Walking Tall' van Phil Carlson. In dat jaar speelde je ook in 'Intermission' van je man Gill en in de tv-series 'The Wide World of Mystery' en 'Love, American Style'. In 1975 speelde je in de tv-serie 'Doctors' Hospital'. In 1975 speelde je in het toneelstuk 'Bileam' van Tom Rickman, over de politieke intriges in Washington, DC. Je man regisseerde het. In 1979 zijn Gill en jij uit elkaar gegaan. In 1980 speelde je in de tv-film 'Willow B: Women in Prison' van Jeff Bleckner. In 1981 speelde je je laatste rol in 'Full Moon High' van Larry Cohen. In 1982 deed je de stem van Miss Brisby in de animatiefilm 'The Secret of NIMH' van Don Bluth. In 1983 stopte je met acteren. In 1984 zijn Dennis en jij officieel gescheiden.

Je leed een groot deel van je leven aan een depressie. In je laatste jaren bleef je gezondheid achteruit gaan en je verhuisde naar Pittsburgh om dichter bij je familie te zijn. Je werkte een tijd bij een museum in Pittsburgh. Je bezocht geregeld het Carnegie Art Museum en je luisterde naar muziek. Je kreeg geld door arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, een sociale uitkering en geldschenkingen van je familie. Als iemand je vroeg, wat je deed, zei je: 'Ik ben een filmactrice!'. Sommige psychiaters dachten dat je fantaseerde. Je was poliklinisch in behandeling bij een psychiatrisch ziekenhuis in Pittsburgh. Op 10 juni 1987 pleegde je zelfdoding door uit het raam van je appartement op de vijfde verdieping te springen. Je had die ochtend nog je psychiater gebeld en hem gezegd, dat je moedeloos was. Je werd 43 jaar en je bent begraven op het Forest Lawn Memorial Park in Pittsburgh. Gill overleed op 13 mei 2015 in Portland.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 februari 2016


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 2 stemmen 52Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)