Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Oog in oog met de jonge Rimbaud

(voor Étienne Carjat (1828 - 1906))

Je bent geboren op 28 maart 1828 in Fareins, regio Rhône-Alpes, met het historische Château de Fléchères. Je was een journalist, karikaturist, industrieel tekenaar, dichter, kunstschilder en fotograaf, vooral bekend door je portretten van beroemdheden. Je moeder had een portiersloge op de begane grond van een rechtbank. Op je dertiende werd je tekenleerling bij de zijde-fabrikant Cartier en de ontwerper Sir Henry. Je deed dit drie jaar. Op je dertigste ging je in de leer bij de fotograaf Lanith Pierre Petit op 31 Rue Cadet, die o.a. Hector Berlioz fotografeerde. In 1860 maakte je een portretfoto van Delacroix. Je was getrouwd en je had een dochter. Je was bevriend met de baanbrekende dichter Charles Baudelaire.

In 1861 opende je jouw fotostudio op 56 Rue Laffitte in Parijs. Claude Monet werd in die straat op nummer 45 geboren. In 1862 maakte je nog een portretfoto van Delacroix. Van 1866 tot 1869 zat je studio op 62 Rue Pigalle en daarna op 10 Rue Notre-Dame-de-Lorette, in de buurt van het atelier van Gustave Courbet. Je ondersteunde de Commune van Parijs en je publiceerde politieke gedichten in de krant. Rond 1870 of 1871 maakte je een foto van de jonge dichter Arthur Rimbaud, die bewaard is gebleven. Daarop is hij echt nog een jongen en zie je heel duidelijk de mokkende kuil in zijn kin. De originele foto is te zien in het Rimbaud museum in Charleville.

In oktober 1871 (volgens Paul Verlaine) maakte je de beroemde portretfoto van Arthur Rimbaud, die toen pas zeventien jaar was. Gelukkig waren er herdrukken van deze foto in de omloop. Paul Claudel bezat een foto-negatief-variant, die nu in de Bibliothéque National ligt. Je fotografeerde Arthur in je studio aan Rue Notre-Dame-de-Lorette. Je hebt met de lens in zijn ogen kunnen kijken. Voor zover mogelijk liet hij zijn beeldrijke ziel ontwapenend zien. Wij zien hem in een vastgelegd ogenblik, maar jij mocht hem al die tijd daar omheen ook bekijken en aanvoelen. Je weet niet half hoe bijzonder dat was, mede doordat er acht foto's van hem bestaan, waarvan de helft onscherp. Arthur staarde in de verte, wat destijds mode was. Hij kijkt net zo verbeten als zijn literaire voorbeeld Baudelaire.

Je was lid van de kunstenaarsgroep Villains Bonshommes, opgericht in 1869. Rimbaud en Verlaine waren ook lid. Op 2 maart 1872 beledigde Rimbaud jouw poëzievoordracht en daarna die van Augustus Creissels door 'Merde!' te schreeuwen. Ze sleepten Rimbaud uit de dinerkamer, maar die wist de zwaardachtige stok van de dichter Albert Mérat te grijpen, waarmee hij jou te lijf ging en sloeg. Dat betekende het einde van deze groep. Na deze randpsychotische ruzie was je woest op de rebelse en geniale Arthur, je had de hete aardappel overgenomen, en terug in je studio heb je bijna alle foto's en foto-negatieven van Arthur vernietigd. Sinds 1875 was je de uitgever van het wekelijkse, culturele tijdschrift 'Le Boulevard'. Als cartoonist publiceerde je o.a. in het tijdschrift 'Le Diogène'. Je maakte net als je vriend Nadar (Gaspard-Félix Tournachon) foto's van artiesten.

Je fotografeerde o.a. Charles Baudelaire, de componist Georges Bizet, Alexandre Dumas, de componist Gioachino Rossini, de schrijver/schilder Leon Barillot, de kunstschilder William Wyld, Victor Hugo, Giuseppe Verdi, de kunstschilder Pierre Puvis de Chavannes, de staatsman Léon Gambetta, Jean Auguste Ingres, de historicus Jules Michelet, Gustave Courbet, de kunstschilder Jean-Léon Gérôme, Richard Seymour-Conway, 4e Markies van Hertford, de generaal Antoine Eugène Alfred Chanzy, Claude Monet, Emile Zola, de componist/cellist Gaetano Braga en de beeldhouwster Hélène Bertaux. Toch maakte je liever karikaturen dan portretfoto's.

Je overleed op 9 maart 1906 in Parijs. Je werd 77 jaar. Je liet een enorme hoeveelheid foto-negatieven na, die tegenwoordig op veilingen voor veel geld worden verkocht. In 1923 werd het meeste van jouw fotografische werk verkocht aan ene meneer Roth en verdween het uit zicht. In 2003 werd er voor een foto-negatief van Arthur Rimbaud 81.000 euro betaald.

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 maart 2016


Geplaatst in de categorie: idool

3.6 met 5 stemmen 47Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)