Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Van chique courtisane tot Dominicaanse non

(voor Liane de Pougy (1869 - 1950))

Je bent geboren als Anne-Marie Chassaigne op 2 juli 1869 in La Flèche. Je vader was de legerofficier Pierre Blaise Eugène Chassaigne en je Spaanse moeder was Marie Aimée Gabrielle Lopez. Je kreeg een religieuze opleiding in het nonnenklooster van Sainte-Anne-d'Auray in Bretagne, met een schitterende basiliek. Op je zeventiende werd je uitgehuwelijkt aan de marine-luitenant Joseph Armand Henri Pourpe, een gewelddadige echtgenoot. Hij mishandelde jou en de littekens op je borsten bleven de rest van je leven zichtbaar. Jullie kregen een zoon, Marc Marie Edmond Armand Pourpe, die een beroemd piloot werd en in december 1914 in de eerste wereldoorlog sneuvelde. Tijdens je huwelijk nam je een minnaar, Charles-Marie de Mac-Mahon, vijfde markies van Éguilly. Pierre betrapte je met hem in bed en met zijn pistool verwondde hij jouw pols en billen.

Na twee jaar te zijn mishandeld, verkocht je jouw palissander piano voor reisgeld. Je vluchtte naar Parijs, waar je de scheiding met Joseph regelde, wat toen nog een zware schande was. Marc Marie werd door Joseph naar zijn grootouders in Suez gestuurd. Je ontmoette de beroemde courtisane/gravin Valtessa de la Bigne, die in het echt Émilie-Louise Delabigne heette. Valtessa introduceerde je bij de Parijse elite en ze leerde je hoe een courtisane te zijn. Je koos voor het pseudoniem Liane de Pougy, wat de achternaam van één van je minnaars was, ene Vicomte de Pougy. Je was een snel rijzende ster en je was openlijk biseksueel. Mannen en vrouwen gaven je juwelen, personeel en alles wat een courtisane uit de hoogste klasse in jouw tijd nodig had. Je had een langdurige, breed uitgespannen rivaliteit met de eveneens gevierde courtisane La Belle Otero, pseudoniem van Augustine Caroline Otero Iglesias, geboren in Pontevedra. Deze vete deed de roem van jullie beiden stijgen.

Je flink betalende minnaars waren o.a. George Herbert, vijfde Graaf van Carnarvon, Gabriele D'Annunzio, schrijver/dichter/dandy, en Jagatjit Singh, de maharadja van Kapurthala. De toneelschrijver Henri Meilhac was dol op je charmes en hij nam je mee in de theaterwereld. Hij gaf je een baan als cabaretdanseres bij de Folies Bergère, waar je al snel de show stal. Paul Berthon maakte een aankondigings-affiche in Art Nouveau stijl van jou. Je trad ook op in St. Petersburg en in cabaret-clubs in Rome en in de Franse Riviera. Je was zwaar verslaafd aan cocaïne en opium. Je hield van schilderijen, boeken en poëzie, maar intellectuele diepgang vond je saai. Je vree ook met de edelvrouw/kunstenares/transgender Mathilde de Morny, die op 29 juni 1944 zelfdoding pleegde met haar hoofd in het gasfornuis. Ze werd 81 jaar. Je was de minnares van Émilienne d'Alençon en je had een lesbische relatie met de schrijfster Natalie Clifford Barney, wat je beschreef in je roman 'Idylle Saphique'. Natalie was niet honkvast en na een jaar was het voorbij. Je schreef zeven romans.

Op 8 juni 1910 trouwde je met de Roemeense, straatarme prins Georges Ghika en werd jij prinses Ghika. Nadar maakte een mooie foto van jou, waarop je met een zedige hoofddoek recht in de lens kijkt. Na zestien gelukkige huwelijksjaren strandde het dan toch, omdat Georges jou verliet voor de jongere vrouw Manon Thiebaut. Om jezelf te troosten nam je vele minnaars. Georges kwam terug, maar de relatie kon niet gelijmd worden. Je raakte bevriend met de moeder-overste van het St. Agnes asiel in Saint-Martin-le-Vinoux. Op 14 augustus 1943 deed je jouw kloostergeloften in het Dominicaanse vrouwenklooster van Estavayer-le-Lac. Rond 1945 overleed Georges en werd jij noviet van de kloosterorde Tiers-Ordre de Saint-Dominique. Op 26 december 1950 overleed je als zuster Anne-Marie-Madeleine in het Carlton Hotel in Lausanne, waar je je hotelkamer tot een kloostercel had omgebouwd. Je werd 82 jaar en je bent begraven in het Zusters van St. Agnes asiel in Saint-Martin-le-Vinoux.

Schrijver: Joanan Rutgers, 27 maart 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 4 stemmen 89Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
29 maart 2016
Graag gedaan, Ebba, we blijven hoe dan ook met deze bijzondere, eerdere aardbewoners diep verbonden. Zij waren bouwstenen zoals wij bouwstenen zijn. Sympathieke liefde bindt ons tesamen als glanzende korenschoven.
Naam:
ebba
Datum:
28 maart 2016
Wat een leven. Met dank voor deze mooie tijdsbeeldverslagen over mensen uit de geschiedenis die ik hierdoor leer kennen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)