Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Linda van Dyck

Linda van Dyck is geboren als Linda Marianne de Hartogh op 18 mei 1948 in Amsterdam. Haar vader was Leo de Hartogh (1916 - 2007), geboren in Rotterdam. Hij was acteur en hij speelde vooral in tv-films en tv-series, zoals 'Een mens van Goede Wil', 'Mata Hari' en 'Niemand de Deur uit'. Haar moeder was Teddy Schaank (1921 - 1988), geboren als Fietje in Groningen. Ze was een actrice. Zo speelde ze Cornelia Bromsnor in 'Swiebertje', moeder Pieters in 'Het meisje met de blauwe hoed' en Hanna in 'Pommetje Horlepiep'. Linda was dertien maanden, toen haar moeder bij haar vader weg ging. Linda was vijf, toen haar moeder hertrouwde met de acteur Ko van Dijk jr., wat tien jaar duurde. Ze verbrak de relatie met Ko, omdat hij openlijk met een ander zat te flirten.

Linda's moeder was voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog de minnares van de zanger Willy Derby, die twee keer in de Scheveningse strafgevangenis gevangen zat, vanwege anti-Duitse provocatie. Teddy smokkelde de medicatie voor zijn hartkwaal naar binnen, waarmee ze zijn leven redde. In 1944, nadat Teddy de relatie had uitgemaakt, overleed hij aan een hartaanval. Hij werd 58 jaar. Linda's oma gaf leiding aan een communistische verzetsgroep. Ze was gevangen gezet in Leeuwarden en Scheveningen, waar ze gemarteld is. Na de oorlog werd ze garderobe-juffrouw in de Groningse schouwburg. Als klein meisje logeerde Linda vaak bij haar oma. Linda woonde vijf jaar samen met de filmer Lasse Hallström in Zweden. Ze is getrouwd met de psychotherapeut Jaap Nolst-Trenité. Hun 26-jarige zoon heet Jame.

In de jaren zestig was Linda de zangeres van de avant-gardistische band Boo and the Booboo's. Op 27 januari 1966 debuteerde de 17-jarige Linda als Marijke in de zwart-witfilm '10:32' van Arthur Dreifuss, met Bob de Lange en Linda Christian in de hoofdrollen. Ook met haar moeder en Lex Goudsmit. In datzelfde jaar speelde ze in 'Het gangstermeisje' van Frans Weisz, met Kitty Courbois in de hoofdrol. In 1981 speelde ze Coleta in 'Twee vorstinnen en een vorst' van Otto Jongerius, gebaseerd op 'Mijn tante Coleta' van R.J. Peskens. Ook met Kitty Courbois, Jan Decleir en Rijk de Gooyer. In 1984 speelde ze tante Jans in 'Ciske de Rat' van Guido Pieters. Ook met Peter Faber, Danny de Munk, Willeke van Ammelrooy, Herman van Veen en Willem Nijholt. In datzelfde jaar speelde ze Marleen Ruyter in 'De grens' van Leon de Winter.

In 1986 speelde Linda Sanne in 'In de schaduw van de overwinning' van Ate de Jong. Met Jeroen Krabbé, Edwin de Vries, Marieke van der Pol en Ton Lutz. In 1992 speelde ze Elizabeth Borremans in 'Daens' van Stijn Coninx. Met Jan Declair in de hoofdrol. In 1999 speelde ze Ruth in 'Suzy Q' van Martin Koolhoven. De hoofdrol was voor Carice van Houten, wat haar definitieve doorbraak was. In 2001 speelde ze in 'Magonia' van Ineke Smits, geschreven door Arthur Japin. Ook met Ramsey Nasr. Ze speelde de hertogin van Gelre in 'Floris' van Jean van de Velde. In 2005 speelde ze Nina Meerman in 'Het schnitzelparadijs' van Martin Koolhoven. Ze speelde in de tv-serie 'Zwarte Tulp', naast Huub Stapel en Anna Drijver. Ze speelde in meerdere tv-series/films en in vele toneelstukken. In 2013 viel ze flauw op het toneel, want haar accu was leeg. Ze overwon deze burn-out.

Schrijver: Joanan Rutgers, 10 mei 2016


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 2 stemmen 901Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
10 mei 2016
Applaus voor de redactie, die wel een heel erg mooie, zwoele en Spaans temperamentvolle foto heeft geplaatst van de schone en aantrekkelijke Linda!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)