Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Cocteau Twins - Pandora

De Cocteau Twins was een Schotse rockband, die van 1979 tot 1997 heeft bestaan. Hun muziekstijlen waren Dream pop, etherische wave, gothic rock en post-punk. De sopraan-zangeres was Elizabeth Davidson Fraser, geboren op 29 augustus 1963 in Grangemouth. Ze werd 'de stem van God' genoemd. Zij was ook de tekstschrijfster. Er was de gitarist Robin Andrew Guthrie, geboren op 4 januari 1962 in Grangemouth. Robin kreeg in 1989 samen met Elizabeth hun dochter Lucy Belle. In 1993 zijn Robin en Elizabeth gescheiden. Robin kreeg samen met zijn tweede vrouw Florence een dochter, genaamd Violette. Ze wonen in Frankrijk. Elizabeth's huidige partner is de drummer Damon Reece en in 1998 werd hun dochter Lily geboren. Zij wonen in Bristol.

En dan was er nog de bassist Will Heggie, ook uit Grangemouth, die in 1983 vervangen werd door de bassist/toetsenist Simon Philip Raymonde, geboren op 3 april 1962 in Londen. Robin en Will zagen Elizabeth dansen in de discotheek Nash. Ze was zeventien jaar toen ze de zangeres van Cocteau Twins werd. De bandnaam komt van een liedtitel van de Simple Minds.

In juni 1982 verscheen hun succesvolle debuutalbum 'Slingers' bij 4AD, met o.a. 'Blood Bitch', 'Wax and Wane', 'Shallow Then Halo', 'The Hollow Men', 'Garlands' en 'Grail Overfloweth'. Op 1 oktober 1982 verscheen de EP 'Lullabies', met 'Feathers-Oar-Blades', 'Alas Dies Laughing' en 'It's All But an Ark Lark'. Op 4 april 1983 verscheen de EP 'Peppermint Pig', met naast de titelsong 'Laugh Lines' en 'Hazel'. Op 31 oktober 1983 verscheen het album 'Head over Heels', met o.a. 'Five Ten Fiftyfold', 'The Tinderbox (Of a Heart)' en 'Musette and Drums'. Ze maakten een schitterende cover van 'Song to the Siren' van Tim Buckley. In 1984 verschenen de EP 'The Spangle Maker' en het album 'Treasure', met o.a. 'Persephone', 'Pandora (for Cindy)', 'Otterley' en 'Donimo'.

Na vier EP's, met o.a. het lied 'Pale Clouded White', verscheen het album 'Victorialand', met o.a. 'Lazy Calm' en 'Little Spacey'. In 1986 verscheen 'The Moon and the Melodies', met o.a. 'Eyes are Mosaics' en
The Ghost Has No Home'. Ze werkten samen met de avant-garde componist/dichter Harold Budd. In datzelfde jaar verscheen het verzamelalbum 'The Pink Opaque'. In 1988 verscheen 'Blue Bell Knoll', met naast de titelsong 'A Kissed Out Red Floatboat' en 'Cico Buff'. In 1990 verscheen 'Heaven or Las Vegas', met naast de titelsong o.a. 'Frou-Frou Foxes in Midsummer Fires'. Robin kampte met zijn alcohol- en drugsverslaving en hij verscheen minder in de studio. Hij kreeg psychotherapie. Elizabeth had tijdens de opname een zenuwinzinking.

In 1993 verscheen 'Four-Calendar Café', met o.a. 'Evangeline', 'Oil of Angels', 'My Truth' en 'Pur'. Op 13 maart 1996 verscheen hun achtste en laatste album 'Milk & Kisses'. Het lied 'Rilkean Heart' was een hommage aan de zanger/gitarist Jeff Buckley, die een liefhebber van de poëzie van Rainer Maria Rilke was. Elizabeth was intens bevriend met Jeff, die in 1997 op zijn 30-ste verdronk. Ook met o.a. 'Violaine', 'Tishbite', 'Calfskin Smack', 'Treasure Hiding' en 'Seekers Who Are Lovers'. Hun laatste lied was 'Touch Upon Touch'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 15 mei 2016


Geplaatst in de categorie: muziek

3.0 met 1 stemmen 46Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)