Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

In het kielzog van Lord Byron

(voor John William Polidori (1795 - 1821))

Je bent geboren op 7 september 1795 in Londen en je was de oudste zoon van Gaetano Polidori, een Italiaanse, politieke immigrant en geleerde. Je moeder was Anna Maria Pierce, een Engelse gouvernante. Je had drie broers en vier zussen. Je jongere zus Frances Mary Lavinia trouwde met de verbannen Italiaanse geleerde/dichter Gabriele Rossetti en hun kinderen waren Maria Francesca, Dante Gabriel, William Michael en Christina Georgina. William Michael publiceerde in 1911 jouw dagboek.

Je was één van de eerste leerlingen van het Amplefort College, in 1802 gesticht door Benedictijnse monniken. Op je vijftiende ging je naar de Universiteit van Edinburgh. Je schreef een proefschrift over slaapwandelen en op 1 augustus 1815 was je een gediplomeerd doctor in de geneeskunde. In 1816 werd je de persoonlijke lijfarts van de dichter George Gordon Byron. Je wilde graag in de schrijfkunst floreren, dus was je dolblij met deze baan. Je vergezelde Lord Byron op een reis door Europa. De uitgever John Murray (1778 - 1843) vroeg jou om een dagboek bij te houden tijdens je reis met Lord Byron. Murray was ook de uitgever van Byron en ze waren dik bevriend met elkaar. Toch was het diezelfde Murray, die op 17 mei 1824 de persoonlijke memoires van Byron heeft verbrand, uit angst voor reputatie-schade. Een blunder van jewelste.

In de Villa Diodati in het Zwitserse dorp Cologny, in de zomer van 1816 door Byron gehuurd, ontmoetten jullie de schrijfster Mary Wollstonecraft Godwin en de dichter Percy Bysshe Shelley, die een echtpaar waren. Ze werden vergezeld door Claire Clairmont, de stiefzus van Mary. Jullie lazen uit een Franse collectie Duitse horror-verhalen en Byron bedacht het om allemaal spookverhalen te gaan schrijven. Zo kwam Mary met een beginverhaal voor 'Frankenstein'. Shelley schreef vijf spookverhalen en Byron schreef de basis voor jouw verhaal 'The Vampyre', het eerste, gepubliceerde, moderne vampierverhaal in het Engels.

Nadat je door de grillige, losgeslagen, drugsverslaafde Byron werd ontslagen, reisde je in je eentje door Italië en keerde je daarna terug naar Engeland. Je ontslag was een gevolg van de homoseksuele botsingen tussen Byron en jou. 'The Vampyre' werd in april 1819 gepubliceerd in het New Monthly Magazine, wat zonder jouw toestemming is gebeurd. De hoofdpersoon is Lord Ruthven. Lord Byron? Je woonde in de Great Pulteney Street 38 in Soho, Londen. Tot jouw en Byron's grote frustratie werd 'The Vampyre' ook nog eens uitgebracht als een nieuw werk van Byron. Om dit recht te zetten, publiceerde Byron zijn basisopzet 'Fragment of a Novel', maar 'The Vampyre' bleef nog lange tijd aan hem toegeschreven, wat deels natuurlijk terecht was.

In 1821 werd jouw theologische gedicht 'The Fall of the Angels' anoniem gepubliceerd. Het was door Byron beïnvloed. Je leed aan zware depressies en je had gokschulden. Op 24 augustus 1821 pleegde je zelfdoding door de inname van een overdosis waterstofcyanide. Je werd 25 jaar. Je familie wiste alle sporen van je zelfdoding om een schandaal te voorkomen. Je zus Charlotte maakte een kopie van je dagboek, waarbij ze volgens haar 'zondige gedeelten' schrapte en het origineel vernietigde.

Schrijver: Joanan Rutgers, 9 juli 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.3 met 3 stemmen 38Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)