Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Marianne Faithfull - Sister Morphine

Ze is geboren als Marianne Faithfull Evelyn Gabriel op 29 december 1946 in het chique Hampstead, Londen. Haar vader majoor Robert Glynn Faithfull was professor in de Italiaanse letterkunde. Haar moeder Eva von Sacher-Masoch was de dochter van een Oostenrijks-Hongaarse edelman Artur Wolfgang, Ritter von Sacher-Masoch. Ze woonde in Ormskirk en op haar zesde zijn haar ouders gescheiden. Ze ging met haar moeder naar de Milman Road in Reading. Ze ging in Brixton naar de lagere school. Ze leed periodiek aan tuberculose.

In 1964 begon Marianne haar zangcarrière in koffiehuizen. Ze werd ontdekt door Andrew Loog Oldham, de manager/producer van The Rolling Stones. Haar eerste, grote hit was 'As Tears Go By', geschreven door Mick Jagger en Keith Richards. Ze had ook succes met 'This Little Bird', 'Summer Nights' en 'Come and Stay With Me'.

Op 6 mei 1965 trouwde Marianne met de kunstenaar/LSD-gebruiker John Dunbar, met wie ze hun zoon Nicholas kreeg. Ze verliet John, toen ze in 1966 een relatie met Mick Jagger aanging. Ze verbleef met Nicholas bij Brian Jones en Anita Pallenberg, waar ze de smaak van de marihuana te pakken kreeg. In 1968 was ze verslaafd aan cocaïne, ze kreeg een miskraam en ze trok zichzelf terug in een Iers landhuis van Mick Jagger. Ze inspireerde Mick tot de song 'Sympathy for the Devil', wat ook geïnspireerd is door het boek 'De meester en Margarita' van Michail Boelgakov, wat Marianne Mick liet lezen.

'You Can't Always Get What You Want', 'Wild Horses' en 'I Got the Blues' zijn ook geïnspireerd door Marianne. Zij mede-schreef 'Sister Morphine', ondanks het feit, dat Jagger en Richards dat poogden te verdoezelen uit winstbejag, terwijl zij destijds een dakloze heroïneverslaafde was. En ze leed aan alcoholisme en anorexia nervosa. Echt heel min van de piraten/vampieren Jagger en Richards. In mei 1970 verliet ze Mick Jagger en in datzelfde jaar verloor ze de voogdij over Nicholas, waardoor ze in een Sydney-hotel een poging tot zelfdoding deed met 150 slaappillen. Haar leven ging aan alle kanten bergafwaarts. Ze woonde in Soho, Londen, en ze was zwaar verslaafd aan de heroïne.

Haar zware keelontsteking misvormde haar stem en ze woonde in een kraakpand in Chelsea, met een lid van de punkband The Vibrators, Ben Brierly, met wie ze trouwde. Later woonde ze samen met het kunstenaarsmodel Henrietta Moraes, die o.a. poseerde voor Lucian Freud, Francis Bacon en Maggi Hambling. Ze had ook lesbische affaires. In 1979 verscheen haar legendarische album 'Broken English' bij Island Records, met naast de titelsong 'Witches' Song', 'Guilt', 'Working Class Hero' en 'Why D'Ya Do It'. In 1985 had ze een affaire met de geesteszieke, drugsverslaafde Howard Tose, die zelfdoding pleegde door uit hun flat op veertien hoog te springen. Hij heeft veel voor haar betekend. Ze schreef het lied 'Flaming September' over/voor hem.

Van 1988 tot 1991 was ze getrouwd met de acteur/schrijver Giorgio Della Terza, die ze ontmoette tijdens een Narcotics Anonymous meeting. Op 23 maart 2011 werd ze Commandeur of the Ordre des Arts et des Lettres. Ze genas van borstkanker, hepatitis C, een gebroken heup en haar rookverslaving. Marianne is oma van Oscar. Oscar heeft een fantastische, hoogst artistieke, veelbewogen, diepdoorleefde en kranige oma.

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 juli 2016


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 3 stemmen 133Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)