Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Onverholen erotisch

Helmut Newton; 1920 - 2004

Titel: het Verschil

In tijd, slechts in
tijd, is leven
op onze planeet
een fractie
slechts fragment
voorbij jou

Voorbij jouw tijd
die jij voor bent
door de grootte, maar
vooral door
de schoonheid
van jouw lijf


Vanwege het nationaalsocialisme ontvluchtte Newton op 18-jarige leeftijd zijn geboorteland Duitsland. Vervolgens werkte hij als persfotograaf in Singapore voor een Engelstalige krant. Na een verblijf van zes jaar in Australië verwierf Helmut Newton in 1946 de Australische nationaliteit. Hier ontmoette en trouwde Newton de actrice June Brown, alias Brunell. Getreden in de voetsporen van haar man Helmut, begon June onder pseudoniem Alice Springs na haar loopbaan als actrice een loopbaan als professioneel fotografe. Ergens in 1970 neemt June voor Helmut, door ziekte geveld, de honneurs waar. Zo begint haar carrière als commercieel fotografe onder pseudoniem Alice Springs. Advertenties en editorials, hoofdartikelen zijn de disciplines waarmee zij startte.

Zes jaar later is zij portretfotografe en worden haar fenomenale foto's in gerenommeerde tijdschriften als Egoïste, Vanity Fair, Interview, Stern en Photo and Passion geplaatst. Daarnaast is June betrokken bij en houdt zij toezicht op de productie van alle boeken en catalogi van Helmut Newton als art director voor bijna drie decennia. Haar eerste solo-expositie betreffende haar portretten vindt plaats in Amsterdam. Vele over de hele wereld zullen deze in onze hoofdstad volgen.

In 1981 verhuist het fotografie-echtpaar van Frankrijk naar Monaco, terwijl de wintermaanden regelmatig in Californië worden doorgebracht. In de 'sunshinestate' van de VS worden talloze Hollywoodacteurs, regisseurs en Hell's Angels door June Newton op de gevoelige plaat vastgelegd. Twee jaar later volgt een Franse uitgave van portretfotografie. In 1986 in de Verenigde Staten en in het begin van de jaren '90 van de vorige eeuw verscheen deze galerij aan portretten in Duitsland. In 2004 verschijnt June Newtons autobiografie, volgt de opening van de Helmut Newton-foundation in Berlijn en zijn door hem de mooiste momenten van zijn leven voor de eeuwigheid vastgelegd...!

HELMUT NEWTON in fotografiemuseum FOAM te Amsterdam is nog t/m 4 september 2016 te bewonderen. Hooggehakte en langbenige dames, meestal schaars gekleed, met een onverholen, dus onomwonden erotische uitstraling. Vrouw en erotiek hebben in Newtons fotografie een centrale plaats ingenomen. Vaak een reden dat Newtons werk regelmatig te snel en ondubbelzinnig, dus te eenduidig wordt beoordeeld. Zonder voldoende zicht op de inhoudelijke complexiteit en gelaagdheid ervan. Newtons werk weerspiegelt eveneens verschuivende traditionele machtsverhoudingen, sterke vrouwenemancipatie en een vrijere seksuele moraal...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 31 juli 2016


Geplaatst in de categorie: fotografie

4.0 met 2 stemmen 184Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)