Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De hoofdmeester van Abbotsholme

(voor Cecil Reddie (1858 - 1932))

Je bent geboren op 10 oktober 1858 in Fulham, Londen. Je vader was James Reddie, die uit Kinross (Schotland) kwam, was een ambtenaar bij de Admiraliteit. Je moeder was Caroline Susannah Scott. Je zat vier jaar op de Goldolphin School in Londen, toen je ouders overleden. In 1871-1872 zat je overdag op de Birkenhead School in Oxton, een jongensschool op het schiereiland Wirral en opgericht op 9 augustus 1860. Daarna zat je van 1872 tot 1878 op de kostschool Fettes College in Edinburgh, in 1870 opgericht door Sir William Fettes, 1st Baronet. Het hoofdgebouw is zeer imposant en ontworpen door David Bryce. De directeur in jouw tijd was Alexander Potts. Je was heel ongelukkig op deze kostschool geweest en je verfoeide het klassieke curriculum.

Van 1878 tot 1882 studeerde je geneeskunde, natuurkunde, wiskunde en scheikunde aan de Universiteit van Göttingen, waar je in 1884 jouw doctoraat in de chemie behaalde. In Göttingen was je vol lof over de progressieve, educatieve theorieën, die daar toegepast werden. In 1883 werd je lid van de radicale Fellowship of the New Life in Engeland, opgericht door de filosoof Thomas Davidson. Andere leden waren o.a. de homoseksuele dichter Edward Carpenter en de dichter John Davidson, die zichzelf op zijn 50-ste heeft verdronken. Meerdere leden waren de seksuoloog Havelock Ellis, de feministe Edith Ellis en de schrijfster Olive Schreiner.

Je wilde een school voor jongens op basis van socialistische principes oprichten. Je twijfelde over jouw homoseksualiteit en daarom zocht je emotionele begeleiding. Je werd beïnvloed door je collega-leraar Clement Charles Cotterill, de kunstcriticus/filantroop John Ruskin, de bioloog/socioloog Patrick Geddes en Edward Carpenter, o.a. bevriend met Walt Whitman, Annie Besant, Isadora Duncan, Mahatma Gandhi en Jack London. Je was een tegenstander van lijfstraffen. Je hield het op zelfdiscipline en begeleiding. Verder werd je beïnvloed door de Duitse naturisten en de homoseksuele Walt Whitman, die in 'kameraadschappelijke liefde' en 'onschuldige affectie tussen mannen' geloofde.

Je was leraar aan Fettes College en tot 1888 aan Clifton College in Bristol, waar je vertrok na een geschil over seksuele voorlichting. In 1888-1889 leefde je met Edward Carpenter samen, die jou hielp met het vinden van Abbotsholme School in Derbyshire, financieel gesteund door Robert Muirhead en William Cassels. Je opende de school in 1889 met zes leerlingen en die progressieve school was je levenswerk, waar je als hervormende pedagoog rector/hoofdonderwijzer van was. Er was intensieve studie en persoonlijke begeleiding naast lichamelijke oefening, handarbeid, kunst, toneel, schermen en recreatie. Er werden aardappels gerooid en bomen gekapt, er werd aan imkeren gedaan, excursies, er werd een vallei-dam gebouwd, een cricket-paviljoen en een duiventil.

In 1906 ging je voor twee jaar naar Amerika wegens ziekteverzuim. Tot je pensionering in 1927 leidde je de school. Je introduceerde de eerste, seksuele voorlichtingslessen op een Engelse school. Je vond contact met de natuur van groot belang. Je leerlingen verzorgden dieren en groenten en ze deden aan hooien, graven, hout hakken en hekwerken. Je ontwierp comfortabele, soepele uniformen, waarmee de leerlingen konden wandelen zoveel ze wilden. Je verbood de leraar John Haden Badley om te trouwen, waarna hij ontslag nam en de Bedales School oprichtte. Rond 1900 had Abbotsholme 60 leerlingen en verscheen je lijvige boekwerk over Abbotsholme, inclusief foto's, waar ik een eerste druk van heb. De antiquiteitswaarde is minstens 500 euro.

Je school was met name in Duitsland zeer invloedrijk, mede door de theoloog Hermann Lietz, die op Abbotsholme had lesgegeven en daarna in Duitsland dergelijke scholen had opgericht. Toch veranderde je het romantische socialisme naar een meer autoritair beleid en je pro-Duitse houding tijdens de Eerste Wereldoorlog deed ook afbreuk aan je sympathieke uitstraling. Je trok jezelf terug in Welwyn Garden City en op 6 februari 1932 overleed je in de St. Bartholomew's Hospital. Je werd 73 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 augustus 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.2 met 4 stemmen 37Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)