Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Neil Diamond - Hot August Night (LIVE - 2008)

Neil Leslie Diamond is geboren op 24 januari 1941 in Brooklyn, New York. Hij is geboren in een Joodse familie, afstammend van Russische en Poolse immigranten. Zijn moeder was Rose Rapaport en zijn vader was Akeela Diamond, een handelaar in goederen. Neil woonde ook vier jaar in Cheyenne, waar zijn vader in het leger zat.

Neil zat op de Erasmus Hall High School en hij was lid van de Eerstejaarsstudent chorus and Choral Club, samen met zijn klasgenote Barbra Streisand, die net als hem met een goddelijke stem gezegend is, vooral op het album 'Guilty', waarop de laatst levende Beegee Barry Gibb meezingt. Hij was arm en hij rookte sigaretten voor het schoolgebouw.

Daarna zat hij op de Abraham Lincoln High School, waar hij lid was van het schermteam. Hij ging enkele weken naar het Surprise Lake Camp in Cold Spring, waar de volkszanger Pete Seeger optredens gaf. Daarna begon Neil zelf liedjes te schrijven en gitaarlessen te nemen. Hij schreef ook poëzie, waarmee hij tevens meisjes versierde. Zijn klasgenoten wisten hem al snel te vinden, wat me doet denken aan Jan-Jacob Slauerhoff, die als scheepsarts/dichter vaak voor zijn maritieme collega's liefdesgedichten voor hun verre liefjes schreef.

Na Neil's afstuderen werkte hij als ober in de Catskill Mountains, waar hij de lerares Jaye Posner ontmoette, met wie hij van 1963 tot 1969 getrouwd was. Hun kinderen zijn Marjorie en Elyn. Neil studeerde aan de New York University, maar daar stopte hij mee om zestien weken voor 50 dollar per week liedjes voor Sunbeam Music Publishing te schrijven. Anders was hij waarschijnlijk dokter geworden. In juli 1962 verscheen er een single bij Columbia Records, maar daarna schreef hij zeven jaar voor uitgeverijen.

Neil leefde als songwriter in bittere armoede en in november 1965 verscheen zijn eerste succes met 'Sunday and Me'. Daarna kwam o.a. het succesnummer 'I'm a Believer'. Je eerste, echte hit als zanger was 'Solitary Man' uit 1966. Van 1969 tot 1995 was Neil met de televisie productie-assistente Marcia Murphey getrouwd. Hun kinderen zijn Jesse en Micah.

In 1971 verschenen Neil's debuutalbum 'Gold' en het album 'Holy Holy'. Zijn live-album 'Hot August Night' uit 1972 vormde zijn definitieve doorbraak, opgenomen in het Greek Theatre in Los Angeles. In 1975 verscheen de magnifieke soundtrack 'Jonathan Livingston Seagull', die ik grijs gedraaid heb. 'Beautiful Noise' uit 1976 werd geproduceerd door Robbie Robertson van The Band. In 1980 speelde Neil de hoofdrol in de speelfilm 'The Jazz Singer' van Richard Fleischer.

Op 21 april 2012 hertrouwde Neil met de producente en flink bedeelde blondine Katie McNeil (bouwjaar: 1970). Ze schelen iets van dertig jaar met elkaar. Grote hits van Neil zijn o.a 'Song Sung Blue', 'Longfellow Serenade', 'If You Know What I Mean', 'Sweet Caroline', 'I Am I Said' en 'Lady Magdelene'.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=T0OySYqYFZk

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 augustus 2016


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 5 stemmen 91Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)