Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Carola Häggkvist - Sa länge jag lever

Je bent geboren op 8 september 1966 in Stockholm, in het ziekenhuis Södersjukhuset. Op je elfde kwam je al op de televisie, nadat je een talentenjacht had gewonnen. Je ouders waren Anita en Jan Häggkvist, met wie je een zeer hechte band had. In 1982 kreeg je het aanbod om mee te doen aan het Melodifestivalen, maar je weigerde om mee te doen. In 1983 deed je wel mee aan de Zweedse voorselectie voor het Eurovisiesongfestival met het lied 'Främling'. Je won de wedstrijd cum laude en je vertegenwoordigde Zweden op het Eurovisiesongfestival 1983 in München. Je werd derde en je vader had zijn baan als sportleraar inmiddels ingeruild om jouw manager te zijn.

'Främling' werd in Zweden ruim een miljoen keer verkocht, wat een ongekend succes was en waarschijnlijk nooit overtroffen wordt. In Europa werd het als 'Love isn't love' verkocht. In Nederland kwam je met de songs 'Je ogen hebben geen geheimen meer', 'Honger' en 'Albatros', maar dan in het Zweeds. In Duitsland kwam je met 'Fremder'. In 1985 werkte je samen met de Bee Gees, die songs voor jou schreven. Jouw album werd dubbel platina. In 1990 deed je opnieuw mee met het Melodifestivalen met het nummer 'Mitt i ett äventyr', waarmee je tweede werd, achter de popgroep Edin-Adahl.

Op 19 mei 1990 trouwde je in Uppsala met de predikant Runar Sogaard.

In 1991 won je je het Melodifestivalen met het lied 'Fangad av en stormvind'. Hiermee won je het Eurovisiesongfestival in Rome en werd de Franse zangeres Amina Annabi tweede, al zou dat een jaar later door het optelgedoe andersom zijn geweest. In 1992 was je de eerste Scandinavische artieste, die in China ging optreden. In 1993 had je in Europa succes met een gospelalbum. In 1994 was je in Nederland gospelartiest van het jaar. Je speelde mee in de musicals 'The Sound of Music' en 'Les Misérables'. In de jaren negentig stopte de professionele samenwerking tussen jouw vader en jou, maar jullie sterke liefdesband bleef intact.

Op 26 januari 1998 kregen Runar en jij een zoon, Amadeus. In februari 2000 zijn Runar en jij gescheiden. In datzelfde jaar droeg je tijdens het Melodifestivalen een T-shirt met de tekst 'Beschikbaar' erop.

In 2003 had je een nummer 1-hit met 'När löven faller'. In mei 2004 overleed je vader onverwachts op 65-jarige leeftijd door een hartstilstand. In oktober 2004 overleed je 60-jarige moeder na een lange strijd tegen kanker. Ook zij was een grote steun voor jou. Je maakte het lied 'Alt kommer bli bra mamma' voor haar.

Je zei ooit, dat homoseksualiteit kon worden genezen door te bidden, maar door het afhaken van vele fans veranderde je van mening en wenste je een homodiva te zijn, net als Willeke Alberti. In 2007 kreeg je de H.M. Konungens medalj van koning Karel 16 Gustaaf van Zweden voor je grote verdiensten voor het vaderland. In april 2012 adopteerde je het 3-jarige, Zuid-Afrikaanse meisje Zoe. Je hebt het Melodifestivalen drie keer gewonnen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 augustus 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 7 stemmen 66Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)