Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Outcast

(G. Hajdari)


Geboren te Lushnjë in 1957 en 35 jaar later als balling in Italië levend, heeft deze Albanese dichter, essayist, vertaler en verteller inmiddels een aansprekend oeuvre op zijn naam staan. Zijn levensloop bestaat uit verzet/weerstand bieden tegen misdrijven, misbruik en speculaties van de oude Hoxha-nomenclatuur en het aan de kaak stellen van onder de noemer van postcommunisme opererende regimes.

In zijn geboorteland Albanië werkte hij als arbeider in de landbouw, als magazijnbediende en als boekhouder. Hajdari was bovendien bij een landontginningsbedrijf werkzaam en werkte een paar jaar als militair met ex-gedetineerden. Begin jaren negentig gaf Hajdari literatuuronderwijs aan gymnasiasten. In Italië werkte hij tevens in een drukkerij.

Deze veelzijdige dichter/schrijver vertaalt werk van collega-schrijvers, geeft lezingen aan universiteiten waar men zijn werk bestudeert en schrijft zowel in het Albanees als Italiaans. Hajdari is in meerdere talen vertaald, ontvangt uitnodigingen uit de gehele wereld voor lezingen en voordrachten, maar niet uit Albanië zelf. Zijn oeuvre wordt hier, door gebrek aan loyaliteit, door de politieke en culturele maffia van Tirana genegeerd. In zijn woonplaats Frosinone, 70 kilometer ten zuidoosten van Rome, is Hajdari vanwege zijn literaire verdiensten tot ereburger benoemd. Hij wordt tot de belangrijkste eigentijdse dichters gerekend met talloze literaire prijzen die hij heeft mogen ontvangen. Hajdari heeft in Albanië gepubliceerd. Tweetalig, in zowel Italiaans als Albanees in Italië en daarnaast ook in Duitsland. Tevens schreef hij in zowel 2004 als 2006 reisreportages en ontving hij daarnaast een keur aan literaire prijzen:

VERGEET DE RIVIER NIET,
DAAR RAAKTEN WIJ ELKAAR KWIJT

WANNEER JE LANGS DE OEVER LOOPT,
ZAL JE MIJN GEZICHT VINDEN
HANGEND BOVEN HET WATER

ROEP MIJ AAN,
MIJN STEM ZAL JE ANTWOORDEN VANUIT HET GRAS
VERSCHOLEN TUSSEN DE WILGEN

Binnenkort verwacht, maar zeker hoop ik erachter te komen of de Albanezen het eens zijn met de ballingschap, feitelijk deportatie van hun eigen dichter naar de 'Laars van Europa'...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 27 augustus 2016


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.6 met 5 stemmen 255Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
27 augustus 2016
Geweldig dat je deze grootse dichter bij ons bekend maakt. Ik kende hem absoluut niet. Gezien je beschrijving lijkt hij mij een poète maudit, al is hij wel volop onderscheiden. Zelfs internet houdt hem mysterieus. Je bent wellicht de eerste, die hem in Nederland introduceert, zoals Hendrik Marsman Georg Trakl hier voor het eerst introduceerde. Missschien had je titel beter 'Albanese outcast' kunnen zijn, omdat Europa hem met open armen ontvangt en eert. Het is me duidelijk dat deze gelauwerde dichter nader onderzoek behoeft en meer openbaarheid.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)