Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Achter het onopvallende masker een hoog vuur

(voor Ketty Gilsoul-Hoppe (1868 - 1939))

Je bent geboren als Catherine Hélène Régine Gilsoul-Hoppe op 5 april 1868 in Düsseldorf. Je vader was de Duitse medaillegraveur Edouard Hoppe, die jou als eerste opleidde in de schilderkunst. Als kind was je al omringd door schilderijen. Later kreeg je schilderles van de historieschilder Henri Hendrickx (1817 - 1894), tekenleraar aan de Bischoffsheim-beroepsschool in Sint-Joost-ten-Node, waar de schilders Gustave Walckiers, Alfred Verwee en Paul Mathieu zijn geboren. Jongedames, die niet aan de Academie mochten studeren, konden hier terecht.

Deze beroepsschool is opgericht door de bankier/filantroop Jonathan-Raphaël Bischoffsheim (1808 - 1883), die het onderwijs voor vrouwen aanmoedigde. Je voltooide jouw opleiding bij de aquarellist/kunstschilder/etser/beeldhouwer uit de Belle Époque Edouard Tourteau, die vooral bekend was om zijn beschilderingen van aardewerk en porselein. Daarnaast voltooide je jouw opleiding bij de oriëntalistische, post-romantische schilder Jan Frans Portaels.

In 1894 trouwde je met de impressionistische schilder/aquarellist Victor Gilsoul (1867 - 1939) uit Brussel. Hij had aan de academies van Brussel en Antwerpen gestudeerd. Hij was een leerling van de Nederlandse schilder Louis Artan. Hij schilderde jou zittend op een tuinbank met een lange rok, een witte bloes en een charmante hoed, tussen de bladeren in gekleurde herfsttooi. Jullie woonden in Brussel en jullie werkten vaak aan de Belgische kust, in Nederland en in Frankrijk, vooral rond Versailles.

Rond 1900 schilderde Gustaaf (Gustave) Vanaise een portret van jou, wat volgens mij 'La peinture en plein air' is. Dat portret hangt nu in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Je nam deel aan vele exposities in het binnen- en buitenland en je werk bevindt zich in de musea van Brussel, Elsene en Diksmuide. Er is ook werk van jou binnen de koninklijke collectie.

In 1911 was je de medestichteres van Galerie Lyceum, samen met Alice en Emma Ronner, Anna Boch, Loise en Marie Danse, Juliëtte Wytsman en Berthe Art. In het begin schilderde je portretten, o.a. een opvallend portret van je vader, en daarna schilderde je vooral nog aquarellen van landschappen, stadsgezichten, bloementuinen en het interieur van een begijnhof te Diksmuide. Rond 1920 maakte je enkele prachtige schilderijen van het park van Tervuren, o.a. het olieverfschilderij 'Het Koloniaal Museum in de Tervuurse Warande'. Je schilderde ook in de open lucht in Sint-Amands, waar de symbolistische dichter Emile Verhaeren geboren en begraven is.

Je jongere zus Jenny was kunstschilderes en sinds 1887 met de kunstschilder Géo Bernier getrouwd. Géo was vooral een paardenschilder, die in de traditie van Paulus Potter werkte. Ze woonden op de Hervormingsweg 4 in Elsene, een door Alban Chambon ontworpen huis/atelier/expositieruimte, gebouwd door zijn zoon Fernand. Nu is het een beschermd monument. Géo overleed in 1918 en hij werd 56 jaar. Jenny is in 1934 overleden. Zij werd 64. Op 15 november 1939 ben je in Elsene overleden. Je werd 71 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 10 september 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 4 stemmen 73Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)