Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Tracy Chapman - Fast Car

Je bent geboren op 30 maart 1964 in Cleveland, Ohio. Je bent opgevoed door je moeder, die ondanks een smalle beurs op je derde een ukelele voor je kocht. Op je achtste begon je gitaar te spelen en songs te schrijven. Van huis uit ben je Baptist en je zat op een bisschoppelijke, middelbare school. Je studeerde af aan de Wooster School in Connecticut, in 1926 opgericht door Rev. Dr. Aaron C. Coburn. De kunstschilder Andrew Stevovich zat ook op deze school.

Op de Tufts University in Medford behaalde je in 1986 een major (BA-graad) in de antropologie en Afrikaanse studies. Je deed straatoptredens op Harvard Square en je speelde in de koffiehuizen in Cambridge. De muziekproducer Charles Koppelman zorgde ervoor, dat je een contract bij Elektra Records tekende. Op 15 april 1988 verscheen jouw debuutalbum 'Tracey Chapman', met o.a. 'Fast Car', 'Talkin 'Bout a Revolution' en 'Baby Can I Hold You'. In juni 1988 zong je 'Fast Car' op het Nelson Mandela 70th Birthday Tribute concert. Het album won drie Grammy Awards, o.a. voor Best New Artist. Je deed mee aan de Amnesty International Human Rights Now! Tour.

Jouw liberale politiek bleek enorm invloedrijk op de Amerikaanse universiteitscampussen in de late jaren tachtig. In 1989 verscheen 'Crossroads' en in 1992 'Matters of the Heart', met naast de titelsong o.a. 'If These Are the Things', 'Open Arms' en 'Dreaming on a World'. In 1995 verscheen 'New Beginning', met 'Give Me One Reason', die de 1997 Grammy for Best Rock Song won, 'Tell It Like It Is' en 'I'm Ready'. In 2000 verscheen 'Telling Stories', in 2002 'Let It Rain' en in 2005 'Where You Live', waarna er een wereldtournee volgde. Op 11 november 2008 verscheen jouw achtste en tot nu toe laatste album 'Our Bright Future'. Op 20 november 2015 verscheen jouw Greatest Hits album, inclusief de live-versie van 'Stand By Me' van Ben E. King.

Je bent politiek en maatschappelijk actief. In 2004 zong je in het AIDS/LifeCycle evenement. In 2004 ontving je een eredoctoraat in de Fine Arts bij je alma mater, een erkenning voor je inzet voor sociaal activisme. Je trad op voor liefdadigheidsevenementen als Make Poverty History en amfAR, The Foundation for AIDS Research. Je bent een feminist en midden jaren negentig had je een liefdesrelatie met de schrijfster Alice Malsenior Walker, geboren op 9 februari 1944 in Putnam County, Georgia. Door haar tienerzwangerschappen en abortus in de zomer van 1965 werd ze zwaar depressief en suïcidaal. Haar dichtbundeldebuut 'Once' beschrijft dit emotionele trauma.

In 1967 trouwde Alice met Melvyn Rosenman Leventhal, een joodse advocaat. In Jackson werden ze bedreigd door de blanken, inclusief de Ku Klux Klan. Hun dochter heet Rebecca en in 1976 zijn Alice en Melvyn gescheiden. Over haar romance met jou zei ze 'Het was heerlijk en mooi en prachtig en ik heb er volledig van genoten en ik was helemaal verliefd op haar'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 5 oktober 2016


Geplaatst in de categorie: muziek

4.5 met 2 stemmen 75Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)