Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Veilig op de rug van adelaar Adri

(voor Mirjam Rotenstreich)

Je bent geboren als Mirjam Mathilde Rotenstreich op 20 november 1959 in Amsterdam. Je stelde diverse bloemlezingen en boeken over literatuur samen, zoals 'De schriften wachten' bij uitgeverij Atlas, 'Nooit op zondag' bij uitgeverij Balans, samen met je oud-studiegenoot Arjan Peters, en 'Macho's & prinsessen: eros en joden' bij uitgeverij Prometheus. 'De schriften wachten' stelde je samen met Lisa Kuitert samen en het gaat over de roman 'Bleekers zomer' van Mensje van Keulen. Het verscheen in de serie 'Oerboek'. Lisa is sinds 2001 hooglerares Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam.

Jouw vader overleefde de Tweede Wereldoorlog, omdat hij in het Russische leger was opgenomen. De meeste van zijn familieleden overleefden het niet. Je moeder verloor in de oorlog twee zussen. Zoveel trauma's in één gezin. Als kind was je continu depressief en voelde je jezelf nooit vrij. In 2013 verscheen jouw boek 'Verloren mensen', waarin je jouw persoonlijke verleden hebt verwerkt.

Op je 21-ste begon jouw liefdesrelatie met Adrianus (Adri) Franciscus Theodorus van der Heijden, die op 15 oktober 1951 in Geldrop is geboren, net als de oud-premier Dries van Agt en de couturier Victor Horsting. Adri debuteerde in 1978 met de verhalenbundel 'Een gondel in de Herengracht', waarvoor hij in 1979 de Anton Wachterprijs kreeg. Daarna volgde een omvangrijk, robuust en indringend oeuvre.

Op 15 juni 1988 is jullie zoon Tonio geboren, die op 23 mei 2010 op de fiets door een auto op de Stadhouderskade is aangereden. Vlak na dit vreselijke verkeersongeluk overleed Tonio in een ziekenhuis in Amsterdam, waar jullie bij waren. Hij werd 21 jaar.
Op 26 mei 2011 verscheen Adri's boek 'Tonio: Een requiemroman', over het navrante en hemeltergende verdriet en gemis. Het boek ontving de Libris Literatuurprijs en de NS Publieksprijs.

Dit doet mij denken aan het boek 'Paul's ontwaken', wat Frederik van Eeden voor zijn zoon Paul heeft geschreven, die op 21 februari 1913 op zijn 24-ste overleed. Het doet me ook denken aan de dochter van Anna Enquist (Christa Broer), Margrit Widlund, die op haar fiets op de Dam in Amsterdam werd overreden door een vrachtwagen zonder een dodehoekspiegel. Zij werd 27 jaar.

Jij hebt twee Noorse boskatten, Tygo en Tasha, die vanaf het begin door Tonio met zijn camera zijn gevolgd. In 1997 verscheen jouw studieboek 'Over den titel dienen wij ons geen zorgen te maken. Het slot van De Avonden in het licht van Tolstoi' bij De Bezige Bij. In 2002 verscheen je oorlogsroman 'Salieristraat no. 100' bij uitgeverij Prometheus. In 2013 verscheen je niet-autobiografische roman 'Verloren mensen' bij uitgeverij De Geus. Op 30 augustus 2016 verscheen je roman 'De stalkster' bij uitgeverij De Geus. Je zegt: 'Er is een voortdurende staat van wanhoop, gemis en eigenlijk niet meer verder willen, maar tegelijkertijd worden Adri en ik gedreven door een levenskracht, die groter is dan ooit.'.

Adri zakte heel diep weg en hij heeft zelfdoding overwogen en drie jaar als kluizenaar geleefd. Als schrijver is hij grimmiger geworden, wat geen wonder is. Als schrijversechtpaar gaan jullie inwendig fataal gebroken, toch moedig en uit intens verzet moedig voorwaarts. De regisseuse Paula van der Oest verfilmde 'Tonio' en deze film is vanaf 13 oktober 2016 in Nederland te zien. Je vindt dat het een heel goede film is geworden en samen met Adri ben je toch naar de première gegaan, omdat jullie wisten dat jullie het aan konden.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 oktober 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 551Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)