Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hoe Reve jou op wrede wijze wakker maakte

(voor Erwin Mortier)

Je bent geboren op 28 november 1965 in Nevele, net als de schrijfster Rosalie en Virginie Loveling en Monika van Paemel en de schrijver Cyriel Buysse, van wie Rosalie en Virginie de tantes waren. Je groeide op in Hansbeke. Je studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Gent. Daarnaast behaalde je het diploma van psychiatrisch verpleegkundige.

Van 1991 tot 1999 was je wetenschappelijk medewerker van het Dr. Guislain Museum, waarin de geschiedenis van de psychiatrie wordt weergegeven door middel van gebruiksvoorwerpen, kunst en onderzoek. Het is ondergebracht in een gedeelte van het Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain, in 1857 door de psychiater Jozef Guislain gesticht. Hij was één van de eersten, die zich specialiseerde in het humaan behandelen van geesteszieken. Aan de Brugse Poort in Gent staat een mooi standbeeld van hem.

Je publiceerde o.a. in De Gids, De Revisor, het Nieuw Wereldtijdschrift en Optima. Op 1 januari 1999 verscheen jouw zeer succesvolle debuutroman 'Marcel' bij uitgeverij De Bezige Bij, waarvoor je de Gerard Walschapprijs, de Van der Hoogtprijs en het Gouden Ezelsoor kreeg. Dit boek gaat over het duistere oorlogsverleden van jouw familie.
Je werkte als columnist voor 'De Morgen' en je was de ghostwriter voor o.a. de psychologe/seksuologe Goedele Liekens, ooit vier jaar werkzaam bij de Haagse Rutgers Stichting.

Jij woont samen met de radio- en televisiemaker Lieven Vandenhaute, geboren op 28 mei 1966 in Oudenaarde. Lieven studeerde politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteit Gent. In 1991 brak hij door met het radioprogramma 'De Lieve Lust', dat hij met Goedele Liekens presenteerde. Hij geeft vooral zijn mening over kunst en cultuur en in zijn tv-programma 'Voetzoeker' interviewde hij artiesten en kunstenaars.

Sinds 1999 kun je van je schrijfwerk leven. Je hebt een grote zorgzaamheid voor de taal en de herinnering, die erin verscholen zit.
In 2000 verscheen je roman 'Mijn tweede huid' bij uitgeverij Meulenhoff. In 2002 verscheen je novelle 'Sluitertijd' bij uitgeverij Cossee en in 2004 verscheen je psychologische novelle 'Alle dagen samen' bij De Bezige Bij.
Je wordt alom geroemd om je schitterende, poëtische taalgebruik.
In oktober 2008 verscheen je roman 'Godenslaap', waarvoor je de AKO Literatuurprijs kreeg.
In 2014 verscheen je psychologische roman 'De spiegelingen', met uitvoerige, expliciete, functionele, homo-erotische passages.

In 2000 verscheen je dichtbundeldebuut 'Vergeten licht' en in 2005 'Uit één vinger valt men niet. Gedichten bij foto's van Lieve Blancquaert'.
Van 2005 tot 2007 was je de stadsdichter van Gent.
In 2006 verscheen 'Voor de Stad en de Wereld' bij De Slegte en in 2007 'Stadsgedichten 2005-2006' bij het Poëziecentrum.

In 2007 verscheen jouw dagboek 'Avonden op het Landgoed. Op reis met Gerard Reve'. Lieven en jij waren al jarenlang bevriend met Gerard Reve en Joop Schafthuizen. Jullie mochten op Reve's Geheime, Franse Landgoed logeren, wat niet meeviel, daar hij aanhoudend kakelde, stevig dronk en steeds seksuele opmerkingen maakte. Omdat jullie bang waren, dat Reve 's nachts langs zou komen, deden jullie de slaapkamerdeur goed op slot. Hij was immers altijd tuk op interessante buit. 's Ochtends wekte hij jullie al heel vroeg door keihard op de deur te beuken.
Je schrijft: 'Het landgoed is de isoleercel van een volstrekt voor het leven onaangepast mens. Het is Betondorp in de bergen.'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 9 oktober 2016


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 2 stemmen 36



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)