Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Bob Dylan? Dylan Thomas bedoel je zeker!...

Het nieuws overviel me als een aardbeving, die over de hele aardbol voelbaar was. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat die Noorse juryleden van de Nobelprijs van de Literatuur kiezen voor een oude rocker, van wie zijn teksten hoofdzakelijk op elpeebinnenhoezen staan.

Natuurlijk heeft Bob wel aan poëzie grenzende songs geschreven, maar om ze nou met grootse poëzie te vergelijken, gaat echt te ver.
Straks maken Vader Abraham en André van Duin ook nog serieus kans op deze prijs.
Bobs songs zijn zo algemeen ingesleten, dat je er niet meer warm of koud van wordt. Als we dan toch een rockzanger gaan belonen met de allerhoogste, literaire prijs, dan weet ik nog wel een paar op te noemen. Ik denk aan Jim Morrison, Lou Reed, Patti Smith, Robbie Robertson, Van Morrison, Kate Bush, Enya, Sinead O'Connor, Billy Joel, Paul Simon, Paul McCartney, Steve Hogart, Phil Collins, Freddy Mercury, Ofra Haza et ceteri. Of de zangers/tekstschrijvers van popgroepen als Yes, Camel, Fleetwood Mac, Pink Floyd, The Simple Minds, Nirvana, The Eagles en ja, zelfs ABBA.

Kristien Hemmerechts verscheen even in het journaal en zij is terecht verbolgen over het wrange feit dat de overdreven bewierookte ook nog eens deze Nobelprijs krijgt toegeschoven. Ze stelt terecht dat hiermee heel veel echte literatoren geschaad worden en dat het een pure blamage is. Het is mijns inziens zelfs een teken aan de wand dat die Noorse, hoge heren/dames geen knip meer voor de neus waard zijn met dit belachelijke besluit. Waarschijnlijk verdiepen ze zich niet meer in de echte literatuur en gaan ze gewoon gemakzuchtig voor een populaire zangheld om hun imago op te vijzelen, terwijl het tegendeel het geval is, want hoe kunnen ze nou aan de diepgang van veel echte schrijvers voorbij gaan. Het is een schande!

Ze degraderen daarmee de waarde van de Nobelprijs voor de Literatuur en dat hebben ze dan zelf op hun geweten. Frank Boeijen en Boudewijn de Groot kunnen nu hun hoop ook laten gloren. Er mag wel een Nobelprijs voor de Popmuziek bijkomen, want op deze manier wordt het een onhoudbare chaos. Het lijkt me zelfs geen slecht idee op het Nobelprijzen-circus af te schaffen nu het Nobelprijs-comité zo ernstig blundert.

Over Kristien Hemmerechts gesproken, die formidabele schrijfster verdient deze Nobelprijs meer dan die over het paard getilde legende met zijn irritante knerpstem en zijn opruiende niemandalletjes, die de meesten inmiddels de keel uitkomen.
Bob zei ooit 'I'm a poet, hope I don't blow it!', nou, wat mij betreft is zijn reputatie nu voorgoed van de baan als hij deze Nobelprijs doodleuk in ontvangst neemt. Hij zou pas echt geloofwaardig zijn en ballen tonen, wanneer hij deze Nobelprijs weigert!

Kijk, dan zou er weer harmonie en rechtvaardigheid ontstaan, maar deze ijdeltuit denkt daar niet eens aan, want pal voor zijn grafscene plakt hij nog graag zo'n supereer op zijn bofkont.

Bob Dylan (een zelfgekozen pseudoniem) heet Robert Allen Zimmerman, is op 24 mei 1941 in Duluth geboren en nu dus 75 jaar.

Wat moet die jury bezield hebben? Zo van, kom, laten we opa Bob nog eens een onverwachts plezier doen!?... Voor echte literaire diepgang kunnen we altijd nog wel weer eens dobbelen!...

Schrijver: Joanan Rutgers, 14 oktober 2016


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.0 met 5 stemmen 2.004Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
15 oktober 2016
Het was op zijn zachts gezegd een verrassende keus. Maar als ze nu toch Nobelprijzen willen uitreiken aan populaire songtekstschrijvers, dan wil ik John Lennon met zijn onnavolgbare 'Imagine' wel nomineren voor de Nobelprijs voor de Vrede.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
15 oktober 2016
Gelukkig zit je poëziehart op de juiste plek, beste Joanan, en laat je de literaire diepgang, zeggingskracht en relevantie prevaleren boven de Zeitgeist consideraties waar de Noorse afgoden zich mee trachten te populariseren..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)