Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Met je valse bekrompenheid veroordeelde je Vincent

(voor Anton Mauve (1838 - 1888))

Je bent geboren als Anthonij (Anton) Mauve op 18 september 1838 in Zaandam. Je vader was de doopsgezinde predikant Willem Carel Mauve en je moeder was Elisabeth Margaretha Hirschig, een nicht van Antonius Hirschig, de opa van de Nederlandse kunstenaar Antonius Matthias Hirschig (1867 - 1939), die als jongeman in de herberg Auberge Ravoux in Auvers-sur-Oise logeerde, toen Vincent van Gogh daar op 29 juli 1890 overleed. Hij sliep in het zolderkamertje naast dat van Vincent en hij was meer in mooie jongedames, dan in schilderen geïnteresseerd. Vincent vond hem te aardig om een kunstenaar te zijn.

Antonius schreef over Vincent 'zijn verwilderde ogen, waar iets krankzinnigs in zat en die ik niet dorst aan te kijken... alles was verschrikkelijk aan die man. Ik geloof dat hij veel geleden heeft hier op aarde. Ik heb hem nooit zien lachen...'. Een jaar na jouw geboorte verhuisde je naar Haarlem, waar je opgroeide. Je werd de leerling van Pieter Frederik van Os, die vooral heel goed paarden schilderde. Daarna kreeg je les van Wouterus Verschuur, die vooral paarden en landschappen schilderde. Je werkte samen met Paul Gabriël, met wie je vaak in Oosterbeek vertoefde om de natuur te schilderen. Je was o.a. bevriend met Josef Israëls en Willem Maris.

In 1872 ging je naar Den Haag, waar je een voornaam lid van de Haagse School schilders was en één van de oprichters van de Hollandsche Teekenmaatschappij, ter bevordering van aquarellen. Je was getrouwd met de 18 jaar jongere nicht van Vincent van Gogh, Ariëtte (Jet) Sophia Jeannette Carbentus. Je had een grote invloed op Vincent. Eind 1881 ging de 28-jarige Vincent zo'n drie weken in jouw Haagse atelier werken. Zo kwam hij in contact met het werk van o.a. Jaap en Matthijs Maris, J.H. Weissenbruch, H.W. Mesdag, G.H. Breitner en Jozef Israëls. Jij gaf Vincent schilderles en de thema's als spitters, aardappeleters en houtverkopers heeft hij van jou afgekeken.

Door Vincent's liefdesrelatie met de alcoholistische, zwangere prostituée Clasina Maria Hoornik bekoelde jouw vriendschap met hem en beantwoordde jij zijn brieven niet meer. Clasina heeft zich in 1904 in de Schelde verdronken. Ze was 54 jaar. Vincent bleef jou ondanks de breuk zeer hoog aanzien en toegewijd. Je had een leidende rol in de ontwikkeling van de Pulchri Studio, wat in 1847 in het huis van de schilder Lambertus Hardenberg begon en sinds 1893 aan het Lange Voorhout 15 in Den Haag zit. Er waren vele kunstenaars bij aangesloten.

In de laatste twee jaar van jouw leven woonde je in Laren, waar je samen met Jozef en Isaac Israëls, Albert Neuhuys en andere schilders de Larense School vormde. Anderen waren o.a. Hein Kever, Willem Steelink Jr., Wally Moes, Etha Fles, Arina Hugenholtz, Hendrik Valkenburg en Tony Offermans. Veel van je schilderijen heb je in de omgeving van Laren gemaakt. Men noemde het Gooi dan ook 'Het land van Mauve'. In 1887 won je met 'De terugkeer van de kudde' een gouden medaille op de Parijse salon. Je overleed op 5 februari 1888 in Arnhem aan een aneurysma. Je werd 49 jaar en je bent begraven op de Algemene Begraafplaats Kerkhoflaan in Den Haag. Op 30 maart 1888 schilderde Vincent 'Souvenir de Mauve' in dankbare nagedachtenis aan jou.

Schrijver: Joanan Rutgers, 15 oktober 2016


Geplaatst in de categorie: schilderkunst

4.0 met 3 stemmen 7.499Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)