Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een meesterlijk portrettist van kinderen en prinsessen

(voor Valentin A. Serov (1865 - 1911))

Je bent geboren als Valentin Aleksandrovitsj Serov op 19 januari 1865 in Sint-Petersburg. Je vader was de componist/muziekcriticus Aleksander Serov (1820 - 1871) en je moeder was de componiste Valentina Bergman (1917 - 1975). Je groeide op in een zeer artistiek milieu en je werd volop gestimuleerd om je talenten te gebruiken. In je jeugd studeerde je in Parijs en Moskou bij Ilya Repin. Aan de St. Petersburg Academie van Beeldende Kunsten kreeg je van 1880 tot 1885 les van Pavel Petrovich Chistyakov, die was getrouwd met de schilderes Vera Meyer. Je werd beïnvloed door de realistische kunst van Repin en het pedagogische systeem van Chistyakov. Voorts door de oude meesters, die je in de musea van Rusland en West-Europa had gezien.

Je was bevriend met de schilders Mikhail Vrubel en Konstantin Korovin, die je in 1891 portretteerde. Vrubel overleed in 1910 op 54-jarige leeftijd, gepijnigd door geestesziekte, syfilis en beginnende blindheid. Je was nauw verbonden met de creatieve sfeer van het landgoed Abramtsevo, wat eigendom was van de schrijver Sergey Aksakov en vanaf 1870 van de rijke industrieel en mecenas van de kunsten Savva Mamontov, in 1897 door Vrubel geportretteerd. In 1887 schilderde jij 'Het meisje met perziken' en in 1888 'Het meisje onder de zon'. Je was vooral een waanzinnig goede portrettist en je favoriete modellen waren acteurs, auteurs en kunstenaars.

Je portretteerde o.a. Konstantin Korovin, Isaac Levitan, Nikolai Leskov, Nikolai Rimsky-Korsakov, Yekaterina Chocolova, Vera Repina, prinses Zinaida Yusupova, de actrice Maria Akimova, groothertog Pavel Alexandrovich, de ballerina Ida Rubinstein, de prima ballerina Tamara Karsavina, prins Felix Joesoepov, prinses Olga Orlova en de acteur Vasily Kachalov. Je was lid van de Peredvizhniki (de Zwervers), een groep van Russische, realistische kunstenaars, die tegen de academische beperkingen protesteerden. In je kinderportretten wilde je de vormen en gebaren vangen en onthulde je een spontaniteit van interne beweging, oprechte netheid en helderheid van de houding van het kind.

In 1889 trouwde je met Olga Trubnikova. Jullie kregen zes kinderen; Aleksandr Nikolaevitsj, Olga, Mikhail, Natalia, Yura en Anton. Je hebt je vrouw en kinderen vaak geschilderd. Vanaf 1900 was je lid van de invloedrijke, Russische kunstvereniging Mir iskusstva (de kunstwereld), die ook tijdschriften uitgaf. Andere leden waren o.a. Léon Bakst, Konstantin Somov, Alexandre Benois, Dmitry Filosofov, Eugene Lanceray en Mstislav Doboezjinski. Je impressionistische stijl werd een modernistische stijl. Je schilderde de schrijver Maxim Gorki, de actrice Maria Yermolova, de opera-zanger Feodor Chaliapin en de filosoof/schrijfster Helena Roerich.

Je was een overtuigd democraat en in 1905 nam je na twee jaar lidmaatschap van de St. Petersburg Academie van Beeldende Kunsten ontslag. Je protesteerde daarmee tegen de executie van de stakende arbeiders en hun gezinnen op 9 januari 1905. Je late werk is historisch van aard, o.a. 'Peter de Tweede vertrekt', 'Keizerin Elizabeth Petrovna op de jacht'. Je laatste werk behandelt thema's uit de klassieke mythologie, maar wel met een persoonlijke tint. Je overleed op 5 december 1911 in Moskou. Je werd 46 jaar en je bent begraven op de Novodevitsjibegraafplaats in Moskou. De kleine planeet 3547 Serov, ontdekt door de astronome Lyudmila Zhuravleva, is naar jou vernoemd.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 oktober 2016


Geplaatst in de categorie: schilderkunst

4.0 met 2 stemmen 88Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)