Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het failliet van de oudbakken godsdiensten

Het is nu zelfs al zo dat sommige imams fel uithalen naar de kerkklokken, die in ons landje godzijdank nog steeds stoer en onverzettelijk beieren. Zij beginnen nu al tegen onze welluidende, bronzen klokken te krakelen. Daar zitten exemplaren tussen, die van hoogst historische waarde zijn en niemand kwaad doen. Een imam noemt dat klokgelui de verchristelijking van de leefspace. Dat hij zijn visie baseert op een gewelddadig sprookje moet hij weten, maar hij moet ons niet ongevraagd gaan lastig vallen met zijn identiteitscrisis. Bij de islam en trouwens alle godsdiensten is het vaak 'buigen of barsten' en van mij mogen die arrogante betweters barsten, opdat eindelijk hun gal en etter nog meer zichtbaar worden.

Gelovigen identificeren zich meestal grotendeels tot zelfs helemaal met de keuze van hun godsdienstonderdak. Dat ontaardt vaak in massahysterie en inhumane bewegingen. Als primitieve reactie op het gejengel vanaf de moskeeën ergeren ze zich ineens het apezuur aan de sterk vertegenwoordigde kerkklokken. Denk je eens in, voor zo'n overtuigde orthodoxe moslim valt iedere klokslag als een mokerslag op zijn vrome punthoofd. Hij wil het liefste heel Nederland tot de islam bekeren en iedere skyline met protserige langnekminaretten bekleden. Hij zal niet rusten tot iedere kerkklok ontklepeld wordt. Die arme zielenpiet weet dus echt niet waar de klepel hangt.

Onlangs zag ik op NPO3 de verfilming van 'Confetti op de dorsvloer' van Franca Treur. Het boek vond ik beter, maar dat komt, omdat je er dan zelf beelden bij vormt en dat is altijd indrukwekkender. Toch werd de calvinistische benauwenis en terreur superbe uitgebeeld en is het me eenmaal andermaal duidelijk dat het protestantisme een even groot kwaad als de islam en het roomse imperium is. Het is allemaal één pot nat en bedrieglijke poppenkast van de hoogste plank. Al die oudbakken godsdiensten worden misbruikt voor eigenbelang en opgeklopte aanzien.

Er is allang geen sprake meer van dat God/Allah/Jahweh/Adonai/Boeddha iets met die volksverlakkende nepsystemen te maken heeft, sterker nog, Hij/Zij heeft er nooit deel van uitgemaakt. Bovendien werken dogma's en rituelen nooit op een massale schaal en zelfs niet voor één persoon. Om met Mr. Scrooge te spreken, het is allemaal humbug, lariekoek. Dat wordt nog eens sterk onderstreept door het intens wrange feit dat al die versleten en versteende godsdiensten inhoudelijk op het dualisme (de zogenaamde kennis van goed en kwaad) zijn gebaseerd, wat exact het euvel is, waardoor de mensen elkaar nog steeds het licht in de ogen niet gunnen en zelfs bereid zijn om daar gestalte aan te geven.
Christus Jezus had niet voor niets een gruwelijke hekel aan die geslepen kwakzalverij van de farizeeërs en schriftgeleerden, die alles naar hun eigen voordelen ombogen.

Zelf geloof ik ook, maar dan in de Eenheid, de Goddelijke Eenheid, die ons allemaal met elkaar verbindt en die geen tweedelingen of splijtzwammen duldt. In de grond zijn wij als mensen ondergronds ook nog eens met ontelbare wortels met elkaar verbonden, wat velen vergeten zijn. Dat Oude Weten was vooral bij de natuurvolkeren nog bekend en bij de aanbidders van de Godin, de Oermoeder. Voor alle huidige, patriarchale godsdiensten, vaak niet ouder dan hoogstens 20 eeuwen, hebben de mensen wereldwijd de Godin aanbeden en was er geen sprake van oorlogsvoeringen, heksenverbrandingen, Katharenuitroeiingen, seksueel misbruik door kerkelijke machthebbers en andere soorten van inhumane misdaden.

Daar komt allemaal nog bovenop dat die orthodoxe kerkmensen volop discrimineren als het om vrouwen, homo's en niet-kerkelijken gaat. Hun starre, collectieve, tot op het bot goddeloze profijtsystemen hebben namelijk het meeste van wel vrije zielen te vrezen, vandaar.
Van mij mogen alle kerkklokken in een museum, maar zeker ook al die kaarsrechte minaretten met hun luidsprekers en Arabische, hoogst irritante, middeleeuwse gejeremieer. En dan nog afgezien van het feit dat die onverstaanbare luchtvervuiling per definitie vloekt met de Nederlandse identiteit. We gaan toch ook niet in Marokko of Turkije van de hoge toren blazen door er keihard liedjes als 'Wat de toekomst brengen moge', 'Wat vliedt of bezwijkt', 'Eer zij God in onze dagen', 'Er staat een paard in de gang', 'Want in de hemel is geen bier...' of 'Zie ginds komt de stoomboot' te doen klinken.

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 oktober 2016


Geplaatst in de categorie: discriminatie

4.5 met 2 stemmen 316Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
24 oktober 2016
Goed om je hart weer even lucht te geven om de oppressie die hier overal in de lucht hangt uit de tempel van je ziel te verdrijven. Niet alleen de lucht, maar vooral de denksfeer van de mens wordt vergiftigd door volkomen achterhaalde en absurde geloofssystemen die averechts staan op wat de eventuele goden of machten en krachten de mensheid gunnen: vrijheid, liefde, aanmoediging, kleur, bloei, ruimte, eer, waardigheid, samenwerking, etc.
Religies die deze kwaliteiten niet (in feite) erkennen zijn dwaalleringen en helpen deze wereld naar de kluiten..
Naam:
Jacob van Schaijk
Datum:
18 oktober 2016
Ooit ergens gelezen: religie is het grootste vergif dat de mens ooit over zichzelf heeft uitgestrooid. Ik vermoed dat jij het daar wel eens mee kunt zijn.
Naam:
Fred
Datum:
18 oktober 2016
Religie is een dwangbuis.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)