Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een Zwitserse kunstschilderes van grote allure

(voor Bertha Wegmann (1846 - 1926))

Je bent geboren op 16 december 1846 in Soglio, Zwitserland. Dit dorp ligt op een richel op de noordelijke berghelling van de Val Bregaglia boven de rivier Maira. Op je vijfde verhuisde je naar Kopenhagen, waar je vader Eberhard Ludwig Wegmann een handelaar/fabrikant werd. Je moeder was Cathrine Mini. Je eerste tekenlessen kreeg je van jouw vader, die al snel ontdekte dat je talent had, waardoor hij ook andere tekenleraren voor jou regelde. Je vader was een kunstliefhebber, die in zijn vrije tijd volop schilderde, zij het op amateuristische wijze. Op je tiende overleed jouw moeder, die 36 jaar werd. Je had een armoedige jeugd.

Vanaf je negentiende kreeg je schilderlessen van Frederik Ferdinand Helsted, Heinrich Buntzen en Frederik Christian Lund, bekend van zijn illustraties van traditionele, regionale, Deense kostuums. Op je 21-ste verhuisde je met de steun van jouw ouders naar München, waar je tot je 34-ste woonde. In Múnchen studeerde je voor genre- en geschiedenisschilderes en later ook in Parijs. Je werd financieel gesteund door de welvarende familie Melchior. Pas in München ontmoette je de Zweedse schilderes Jeanna (Hanna Lucia) Bauck, met wie je ging samenwonen.

Jeanne is geboren op 19 augustus 1840 in Stockholm en ze studeerde bij jou. Zij schilderde jou op fenomenale wijze, terwijl je in jouw atelier aan het werk was. Ze miste geen enkel detail. Jij schilderde haar, terwijl ze buiten op een tafel zit, met een boek in haar handen geklemd. Jeanna en jij maakten vele studiereizen door Europa, o.a. naar Tirol, Bretagne en Venetië.

In 1880 waren jullie in Parijs, waar de moderne, Franse kunst jou hoogst fascineerde. Je exposeerde meerdere keren op de Salon in Parijs, waar je in 1881 een eervolle vermelding kreeg en in 1882 kreeg je de Minor Gold Medal voor een portret van jouw zus Anna Seekamp. In 1883 hing dit portret op de Charlottenborgs tentoonstelling en won je zeer terecht ook nog de Thorvalden Exhibition medaille. Al had je alleen dit schilderij gemaakt, dan was je kunstleven al volop geslaagd. Daarna nam het succes alsmaar toe en je was één van de vooraanstaande kunstenaressen van jouw tijd.

Je was het eerste, vrouwelijke lid van de Koninklijke Deense Kunstacademie. In 1892 ontving je de Ingenio et arti-medaille en je exposeerde op vele wereldtentoonstellingen, o.a. op de World's Columbian Exhibition in Chicago. Je werk is veelal realistisch-naturalistisch en is vaak zichtbaar impressionistisch beïnvloed. Je schilderde met name portretten van mensen uit jouw eigen omgeving en ook genrewerken, interieurs en landschappen.

Op 22 februari 1926 overleed jij plotseling tijdens het schilderen in jouw atelier in Dronningens Tvaergade. Je werd 78 jaar. Je huisgenoot Toni Müller erfde alle schilderijen en studies, die je nog had. Jeanna overleed op 27 mei 1926 in München. Zij werd 85 jaar. In 1941 verkocht Toni alles op een veiling en hij stichtte in jouw naam een subsidie voor behoeftige, jonge kunstenaressen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 november 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 3 stemmen 46Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)