Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Boek: ‘Dood Aan De Geraniums’ van Len Cornelis

Religiehater, vuile sarcast, sentimentele sukkel, arrogante zak, fijnschrijver en diepgraver. De dagcolumns over meestal actuele zaken, die ik (Kees Keller) onder het pseudoniem Len Cornelis wekelijks op deze mooie site schreef tussen 2011 en 2015, werden redelijk gelezen. Soms positief gewaardeerd, maar ook af en toe bestookt met venijnige commentaren. Veel werd uit de kast gehaald om mij te doen stoppen. Maar helaas, ik ging door. De zelfvoldane Lord Wanhoop. Nu zijn mijn columns door uitgeverij aquaZZ gebundeld in een kloek boek: ‘Dood Aan De Geraniums’.

Op deze site kon ik enkele jaren wekelijks de techniek oefenen om concrete gebeurtenissen te mixen met eigenwijze invalshoeken. Deze site gaf mij zo alle ruimte om dit type column uit te diepen. Met dank aan hoofdredacteur Johan Mostertman. Ik schreef onder meer over pausen, misbruik in Roomse instituten, hittegolf, vriendschap, politiek geneuzel, ziekte en dood, erotiek, kindjes en arbeidsmarkt. In bijna 240 columns pakte ik veel onderwerpen. Bij teruglezing bleek mij dat de teksten niet storend tijdgebonden zijn. Ben ik nu arrogant?

Overigens zie ik nu pas in bepaalde stukken, dat ik sombere perioden kende. Wie niet? Dan zijn sfeer en toonzetting wat strakker. Maar regelmatig schuw ik gekkigheid niet. Nog steeds ben ik redelijk tevreden met de columns, die per stuk een minuut of vier leestijd vragen. Had ik scherper moeten selecteren? Wellicht. Maar nu heb ik de complete verzameling in 240 bladzijden. Zoveel columns consumeert de gebruiker natuurlijk in brokken. Uitgeverij aquaZZ in Arnhem pakte de uitgave zeer vakkundig op. Deze uitgeverij is een topper voor schrijvers die een boek overwegen.

‘Dood Aan De Geraniums’ kreeg een fraai boekomslag van vriend en ontwerper en fotograaf Kees Landmeter. Waarom eigenlijk deze bundeling? Welnu, mijn grootvader schreef al in 1920 wekelijks gedichten en beschouwingen in een huis-aan-huisblad. Deze vond ik gebundeld en verstoft terug bij een tante. Zo kon ik bij diverse gelegenheden in speeches gebruik maken van deze oude teksten. Die vaak nog wonderlijk actueel bleken. Dat vond en vind ik bijzonder. Bovendien: een ‘echt’ boek verdwijnt minder snel bij het grof vuil dan harde schijven, bedacht ik irritant ijdel.

‘Dood Aan De Geraniums’, Columns van een Weekdier (240 bladzijden) is te bestellen bij uitgeverij www.aquaZZ.com in de boekshop voor € 17,95. Zie voor fotografie: www.showkees.com

Schrijver: Len Cornelis, 14 november 2016


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.3 met 6 stemmen 739Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
17 november 2016
Gefeliciteerd met deze mijlpaal, Len. Dat is natuurlijk geweldig nieuws! Het enige dat ik jammer vind, is dat al je columns nu opeens van de site verdwenen zijn (op een handjevol na). Wellicht dat dit een voorwaarde was van de uitgever, geen idee hoe zoiets gaat. Maar ik hoop dat veel mensen plezier blijven beleven aan je columns in boekvorm!
Naam:
Len Cornelis
Datum:
15 november 2016
Gunter mag vaker columns schrijven. Hij heeft een scherpe en ook wel zachtmoedige blik op de wereld. Kan helemaal geen kwaad in deze snoeiharde wereld, waarin de grootste bek zogenaamd 'gezag afdwingt'. Is ook een kwestie van oefenen. Dus 'meters maken', Gunter.

De redactie heeft een punt. Indirect is publicatie van mijn boek met columns een erkenning en waardering van dit platform. Overigens, op de site lijkt nu een beter evenwicht tussen hooggestemde idealen en meer kritische, aardse noten over ons tranendal. Dat maakt het platform meer open en afwisselend, in mijn waarneming tenminste.

Ben van Haren ken ik niet. Maar ooit waren er tijden dat je bij een enigszins positieve reactie op het schrijfwerk van Len Cornelis al gestigmatiseerd werd. En je alle hoeken van de virtuele kamer mocht zien via smalende reacties. Dus Ben en Gunter, zo bezien durven jullie wel. Petje af en graag lees ik jullie op deze mooie schrijfsite.
Naam:
J. de Groot
Datum:
15 november 2016
Ik heb nu niets meer te 'Beweren' Kees,
alleen wil ik maar zeggen hier: GOEGEDAANJOCHIE!!!

@ Günter en Redactie:
mooie woorden voor Kees Keller
(alias Len Cornelis!)
Naam:
Ben van Haren
Datum:
15 november 2016
Van Harte Gefeliciteerd, en veel succes met de verkoop van de bundel.
Wie schrijft die blijft, en misschien ook nog eens op deze site?
Naam:
Redactie
Datum:
14 november 2016
Van harte gefeliciteerd met deze uitgave, Kees.
We ervaren het indirect ook als een succes(je) voor de site nederlands.nl :)
Naam:
Günter Schulz
Datum:
14 november 2016
Email:
agschulzziggo.nl
Proficiat met de gebundelde uitgave van jouw columns. Een leuke bijkomstigheid is, dat je op die manier het schrijverschap van jouw grootvader voortzet en tot nu toe veel van zijn onderwerpen opnieuw of vanuit jouw optiek hebt kunnen belichten.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)