Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Bewonderenswaardige perfectie van de zuivere kinderwereld

(voor Évariste Carpentier (1845 - 1922))

Je bent geboren op 2 december 1845 in Kuurne, dat aan de Leie ligt. De inwoners van Kuurne worden door de Kortrijkzanen spottend ezels genoemd. Vroeger gingen de Kuurnenaren 's ochtends vroeg met hun ezels en karren vol groenten naar de markt in Kortrijk. Blijkbaar was dat vermakelijk om te zien. In Duurne zelf zijn de jaarlijkse ezelsfeesten, o.a. georganiseerd door De Orde Van De Ezel.

Jij was het derde kind van een landbouwersgezin. Je studeerde aan de Academie van Kortrijk en vanaf 1864 aan de Academie van Antwerpen, waar je vele onderscheidingen behaalde. In Kortrijk was je de leerling van Henri de Pratere. Aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen kreeg je les van Nicaise De Keyser, die met de genreschilderes Isabella Telghuys was getrouwd. In drie jaar tijd werd je twee keer laureaat en in 1866 kreeg je een eigen atelier in het Academiegebouw.

In 1872 ging je in Antwerpen wonen, waar je veel werk in opdracht schilderde. Daarnaast begon je religieuze onderwerpen, thema's uit de Oudheid en scénes geïnspireerd door de Nederlandse, 17-de eeuw te schilderen. Je werd vooral bekend door je historische schilderijen. Je schilderde landbouwhuisdieren en de charmes van het landelijke leven. Je was bevriend met Emile Claus, Theodoor Verstraete, Frans Hens en Jan van Beers. In 1876 kreeg je ernstige last van een oude knieblessure en er dreigde een amputatie. Je ging terug naar Kuurne, waar een zus jou drie jaar verzorgde. De pijn belette jou om te werken. Op advies van je arts ging je naar Zuid-Frankrijk voor meer kans op herstel.

In 1880 ontmoette je in Parijs je vriend Jan van Beers. Met Jan deelde je een atelier in Parijs. Je schilderde de Parijse bourgeoisie. In 1881 ging je aan de Boulevard de Clichy 71 wonen. Door je ontdekking van de werken van Jules Bastien-Lepage ging je in de open lucht schilderen en werkte je o.a. nabij het bos van Fontainebleau. In 1886 ging je naar België terug en was je getuige van de oplopende populariteit van het impressionisme, terwijl je zelf meer naar het naturalisme neigde. Je reisde door het Belgische en Franse platteland en met name Bretagne had een grote invloed op jou.

In 1888 trouwde je in Verviers met Jeanne Smaelen. Jeanne en jij kregen vijf kinderen. Jullie woonden in Terhulpen, waar Toots Thielemans is overleden en begraven. Vanaf je wonen in Terhulpen werd je de lyrische schilder van het plattelandsleven. Je was bijzonder getroffen door de omgeving van Genk en De Kempen. Je stuurde jouw leerlingen daar naartoe. Je was één van de eerste vertegenwoordigers van het luminisme, net als je vriend Emile Claus. In 1897 werd je professor in de schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Luik. Omdat je niet uit Luik kwam, werkten de Walen tegen. Toch was je tot 1910 de directeur van deze Academie. Vanaf 1906 vertoefde je 's zomers in Vieuxville, in een huis genaamd 'De abdij van Stavelot'.

In 1919 ging je met pensioen en je overleed in Luik op 12 september 1922 na een lange ziekte. Je werd 76 jaar en je bent begraven op de begraafplaats bij de Sint-Michielskerk in Kuurne. Alleen al je schilderijen 'Eerste poging tot het varen', 'Op vakantie', 'Het vijvertje', 'Wassen rapen' en 'Intiem gesprek' maakten jou tot één van de allergrootste kunstenaars van alle tijden.

Schrijver: Joanan Rutgers, 14 november 2016


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 3 stemmen 70



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)