Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je buurman Winston Churchill gaf je schilderles

(voor Lady Hazel Lavery (1880 - 1935))

Je bent geboren op 14 maart 1880 in Chicago. Je vader Edward Jenner Martyn was een rijke industrieel en kunstverzamelaar van Anglo-Ierse afkomst. Je werd 'Het meest mooie meisje van de Midwest' genoemd. Je zus Dorothea was een ambitieuze toneelschrijfster, die aan anorexia nervosa leed. Jij kreeg een uitstekende opleiding en je was vooral in literatuur, muziek en schilderkunst geïnteresseerd.

Op je zeventiende ging je aan de Académie Julian in Parijs studeren. Je leraar was Tony Robert-Fleury. Rond 1900 poseerde je voor het schilderij 'Cathleen ni Houlihan' van de Ierse, roomse kunstschilder John Lavery.

In 1904 trouwde je met de arts Edward Livington Trudeau. Oktober 1904 werd jullie dochter Alice Trudeau geboren. Tijdens jouw huwelijk ging je op studiereis naar Bretagne, waar je een relatie met de 24 jaar oudere John Lavery begon. Je man Edward overleed kort daarna en na vijf maanden huwelijk met jou.
John's eerste vrouw Kathleen MacDickmott was in 1891 overleden door tuberculose, kort na de geboorte van hun dochter Eileen en na twee huwelijksjaren. Je hebt ruim 400 keer voor John geposeerd.

In 1909 zijn John en jij getrouwd. In 1910 maakte John het schilderij 'Mrs Lavery sketching'. In 1911 overleed Dorothea; ze werd 23 jaar. Naar aanleiding van haar overlijden ben je voorgoed naar Londen verhuisd. John en jij woonden op 5 Cromwell Place in Londen, waar Winston Churchill jullie buurman was. Winston leerde jou nog beter schilderen. Je was een bijzondere schoonheid en in Londen schilderde je nog maar zelden en was je meer een centrale figuur binnen de beau monde.

In de Eerste Wereldoorlog was John een officiële kunstenaar voor de Britse regering. In 1914 fotografeerde Emil Otto Hoppé jou als een heilige Madonna. In 1918 werd John geridderd, waardoor jij automatisch Lady Lavery werd. In 1918 schilderde John jou in een weelderige, overwegend rode mantel. In 1920 schilderde hij jou in een hangmat en met een parasol. In 1922 schilderde hij 'Hazel in rose en grijs', één van jouw mooiste portretten.

In 1923 poseerde je voor 'The Red Rose', een schilderij met een frappante historie. In 1892 was dit schilderij begonnen als een portret van de toekomstige vrouw van de Schotse scheepvaartkoopman/filantroop/kunstverzamelaar Sir William Burrell Jr., namelijk Constance Mary Lockhart Mitchell, die met William in Hutton Castle woonde. In 1912 werd Constance overgeschilderd tot een portret van de actrice Sarah Bernhardt en in de vroege jaren twintig veranderde het voor een korte tijd in een portret van mogelijkerwijze de actrice Ellis Jeffreys, in ieder geval een burggravin Curzon, getrouwd met Frederick Graham Curzon.

Je correspondeerde met markante persoonlijkheden als de schrijver Maurice Baring, de schrijver/historicus Hilaire Belloc, de advocaat/politicus Stanley Buckmaster, de politicus Tim Healy, de schrijver/diplomaat Shane Leslie, zijn neef Winston Churchill, George Bernard Shaw, W.B. Yeats en de componist Lord Berners.

Volgens jouw goede vriend, de schrijver/kunstenaar Derek Patmore, was de Ierse politicus/verzetsstrijder Michael Collins de liefde van jouw leven. Michael werd op 22 augustus 1922 vermoord. Hij werd 31 jaar. Hij was zeer zeker jouw minnaar. Je was vol lof over hem.
Van 1928 tot in de jaren zeventig stond jij op de bankbiljetten van Ierland, als een personificatie van Ierland, door John geschilderd.

Op 1 januari 1935 ben je in Londen overleden. Je werd 54 jaar. De uitvaartdienst was in de Brompton Oratory in Knightsbridge en je bent begraven op de Putney Vale Cemetery, waar John, na zijn overlijden op 10 januari 1941, ook is begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 7 december 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 51Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)