Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Wreed verwrongen tussen twee krankzinnige ploerten

(voor Florence Evelyn Nesbit (1884 - 1967))

Je bent geboren op 25 december 1884 in Tarentum. Jouw vader Winfield Scott Nesbit was een advocaat en jouw moeder was Evelyn Florence McKenzie. Zij waren beiden van Schots-Ierse afkomst. Je jongere broer was Howard. Je vader moedigde jouw nieuwsgierigheid en zelfvertrouwen aan en hij stimuleerde jouw liefde voor muziek en dans. Op je negende verhuisde je naar Pittsburgh, waarna je vader kort daarna overleed. Hij werd 40 jaar.

Het gezin verarmde en alle bezittingen werden geveild om de lopende schulden af te betalen, maar jouw schoonheid trok de aandacht van de lokale kunstenaars en als model financierde je het gezin. Op je zestiende verhuisde je met jouw moeder naar New York, waar je poseerde voor o.a. de kunstschilders Frederick Stuart Church, Herbert Morgan en Carl Blenner, de fotografen Otto Sarony en Rudolf Eickemeyer en de illustrator Charles Dana Gibson, die jou tekende in zijn beroemde reeks van de Gibson Girls, en de schilder James Carroll Beckwith, die jou in 1901 op schitterende wijze met een ontbloot bovenlijf schilderde.

Je stond op de covers van o.a. 'Vanity Fair', 'Harper's Bazaar' en 'Cosmopolitan'. Je verscheen op bladmuziek, souvenirs, bier- en tabakmerken, zakspiegels, ansichtkaarten en chromo's. Je was de eerste pin-up girl, die poseerde voor kalenders van Coca-Cola en andere bedrijven. Je was ook een modemodel en een theateractrice. Je kreeg een rol in de Broadway-voorstelling 'The Wild Rose' en je kwam via de actrice Edna Goodrich in contact met de beroemde architect Stanford White, een beruchte rokkenjager, die 31 jaar ouder was. Hij was getrouwd met Bessie Smith Springs en hun zoon was Lawrence Grant. Hij gaf jouw moeder, broer en jou een rijkelijk versierde suite in het Wellington Hotel.

Stanford's vaderlijke zorg leek oprecht en nadat hij jouw moeder voor een korte reis naar Pittsburgh stuurde, sloeg hij zijn slag. Hij had rood haar en een grote, rode snor. Hij verzamelde zeldzame en kostbare kunstwerken en antiquiteiten. In zijn appartement op 24th Street in Manhattan voerde hij jou met champagne dronken. Op dezelfde verdieping, waar de rode, fluwelen schommel hing, was ook de spiegelkamer met een groene sofa. Je kreeg een gele, satijnen kimono om aan te trekken en daarna verloor je het bewustzijn. Stanford heeft jou daarna verkracht en ontmaagd. Hij heeft meerdere tienermeisjes verleid. Het is zelfs mogelijk dat je niet 16, maar 14 jaar was, omdat jouw moeder jouw werkelijke geboortejaar vaak verduisterde.

Nadat Stanford aan zijn gerief was gekomen, liet hij jou als een baksteen vallen en vergreep hij zich aan andere jonge meisjes. Jij werd zwaar verliefd op de 19-jarige acteur/cartoonist John Barrymore, maar zijn huwelijksaanzoek weigerde jij, vooral omdat jouw moeder hem financieel gezien te min voor jou vond. Hij trouwde vier keer en hij is de opa van de actrice Drew Barrymore. Met hulp van Stanford ging je naar een internaat in New Jersey.

Je kreeg een relatie met Harry Kendall Thaw, de zoon van een steenrijke kolen- en wegenbouwmagnaat. Hij was compleet bezeten van jou en extreem jaloers. Hij wilde alles over haar ervaringen met Stanford weten, die hij 'het beest' noemde. Harry was een aan cocaïne en morfine verslaafde sadomasochist, die altijd een pistool bij zich droeg. Harry en jij trouwden in 1905. Hij heeft je een week lang opgesloten, met een zweep geslagen en keer op keer beestachtig verkracht. In 1910 werd jouw zoon Russell William geboren. Harry ontkende de vader te zijn.

Op 25 juni 1906 zagen Harry en twee vrienden van hem Stanford in Café Martin. Harry en zijn vrienden gingen naar de première van de musical 'Mam'zelle Champagne', waar Stanford ook bij was. Tijdens het lied 'I Could Love A Million Girls' schoot Harry drie kogels door Stanford's hoofd en rug, waardoor hij meteen overleed. Hij werd 52 jaar. Harry riep: 'Je hebt het leven van mijn vrouw verpest en je zult haar nooit meer zien!'. Bij de rechtbank getuigde je dat je door Stanford was verkracht. Harry's moeder had je een scheiding en één miljoen dollar beloofd, maar dat laatste trok ze terug. Harry zat tot 1915 in de gevangenis in Beacon, waarna hij als een held werd beschouwd.

Jij speelde in elf films en van 1916 tot 1918 was je met jouw danspartner Jack Clifford getrouwd. Je was verslaafd aan alcohol en morfine en je deed vele zelfdodingspogingen. In 1926 heb je jezelf met Harry verzoend, maar hij kwam niet bij jou terug en hij overleed in 1947. Je kreeg slechts 10.000 dollar. Op 17 januari 1967 overleed je in Santa Monica. Je werd 82 jaar en je bent in Culver City begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 10 december 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.3 met 3 stemmen 868Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)