Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

NE-rgens RU-stiger DA-n

Nergens rustiger dan, maar in elk geval één van zijn favoriete woon-, werk- en verblijfplaatsen was ISLA NEGRA, eveneens een bijzondere verblijfplaats vanwaar hij zijn dichterlijk-literaire ambities met de wereld heeft doen kennismaken en gedeeld. Naast het hiervoor genoemde ISLA NEGRA had Pablo Neruda, die 12 juli 1904 te Parral ter wereld kwam en 69 jaar later, 23 september 1973, te Santiago het leven liet, nóg twee woon- en werkplaatsen, namelijk LA SEBASTIANA in de havenstad Valparaíso, voorheen een belangrijke doorvoerhaven. Na opening van het Panamakanaal in 1914 raakte de stad enigszins in verval tot het moment dat veel artiesten en andere kunstzinnig-georiënteerden hun inspiratie in kunst kwamen omzetten in Valparaíso's historische stadsdelen. De historische wijk van deze artistieke stad onderging mede daardoor sindsdien een wedergeboorte. Dit deel van deze interessante stad behoort sinds twee jaar na de Millenniumwisseling dan ook tot het UNESCO-Werelderfgoed. Ook had de beroemde Chileense dichter een woon- en werkverblijf in de Chileense hoofdstad Santiago de Chile met de naam LA CHASCONA. Dit bevond zich in de Boheemse wijk Barrio Bellavista.

Zijn huizen zijn alle drie tot Neruda's dood in 1973 door de schrijver/dichter zelf met landkaarten, flessen, schelpen en kunstvoorwerpen volgestouwd...!

Neruda, 20ste-eeuwse dichter en op-en-top Chileen, heeft zich de naam Neruda kunnen en mogen aanmeten. Pablo Neruda bewonderde van jongs af aan de Tsjechische dichter Jan Neruda. Dit waarschijnlijk naar aanleiding van een conflict met zijn ouders die niet zouden hebben gewild dat hij schrijver zou worden. Pablo Neruda werd later zijn echte naam.

In Parral, de geboorteplaats van Pablo Neruda, 300 kilometer ten zuiden van Santiago, overleed zijn moeder kort na zijn geboorte. Zijn vader werkte enthousiast en volhardend bij de Chileense Spoorwegen, naar aanleiding waarvan misschien wel zijn eerste gedicht ENTHOUSIASME EN VOLHARDING. Op Neruda's 16de ging er meer werk onder pseudoniem naar het literaire blad SELVA AUSTRAL. Dit was in 1920, 1923 en 1924 respectievelijk:

- LA CANCIÓN DE LA FIESTA
- CREPUSCULARIO en
- VEINTE POEMAS DE AMORY UNA CANCIÓN DESESPERADA; Twin-
tig gedichten over liefde en een lied over wanhoop

Als diplomaat in Spanje, Madrid, werd Neruda als Chileens consul aangesteld. Eind 1930 is Neruda getrouwd. Uit zijn huwelijk met de Nederlandse Maria Antonia Hagenaar is in 1934 dochter Malva Marina geboren. Helaas leed Malva Marina aan hydrocefalie, ofwel een waterhoofd. Na een tijdelijke vlucht naar Monaco in verband met de Spaanse Burgeroorlog scheidden hun wegen. Helaas heeft Neruda nooit enige aandacht aan zijn dochter besteed. Als banneling schreef hij CANTO GENERAL en in 1971 won Neruda de Nobelprijs voor de Literatuur.

Zeer waarschijnlijk kwam er een eind aan zijn leven door interventie van derden...!


Film: NERUDA

'Een knappe, speelse, intelligente film', aldus The Playlist.

Vanaf 8 december in de bioscoop.

Schrijver: Annejan Kuperus, 19 december 2016


Geplaatst in de categorie: film

5.0 met 1 stemmen 117Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)