Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De strijdvaardigheid van een vrijgevochten lesbienne

(voor Radclyffe Hall (1880 - 1943))

Je bent geboren als Marguerite Radclyffe Hall op 12 augustus 1880 in 'Sunny Lawn', aan Durley Road, in Bournemouth. Je was de enige dochter van Radclyffe Radclyffe Hall en Marie Sager. Je ouders kwamen beiden uit rijke families, maar ze hadden een slecht huwelijk. Je was nog heel jong toen je ouders zijn gescheiden. Jouw twistzieke moeder hertrouwde en je werd door kinderjuffrouwen opgevoed. Jouw stiefvader was Albert Visetti, een professor in de zangkunst aan het Royal College of Music in Londen. Jouw moeder en Albert hadden een turbulente relatie. Albert had affaires met zijn vrouwelijke leerlingen en jij haatte hem en je beweerde dat hij seksuele avances naar jou maakte, toen jij een tiener was.

Na de scheiding zag jij jouw vader amper nog. Jouw jeugd verging eenzaam en teruggetrokken. In 1898 overleed jouw vader en was je de enige erfgename van een groot familiekapitaal. Je was daarmee verzekerd van een financieel onafhankelijk leven. Op je 21-ste verliet je het ouderlijk huis om zes jaar door Amerika en Europa te reizen. In die jaren ontdekte je dat je lesbisch was. Je rookte sigaren en je droeg herenkostuums. Je onderhield diverse minnaressen. Jouw opvallend masculiene uiterlijk wordt 'butch' genoemd. Je vond jezelf in de term 'seksuele inversie', wat nu 'transgender' heet. Deze term is ontleend aan de geschriften van de arts/schrijver/seksuoloog Havelock Ellis, die met de schrijfster Edith Ellis Read was getrouwd, die openlijk lesbisch was.

Jouw goede vriendin, de componiste Adela Maddison, maakte in 1893 de muziekcompositie 'Deux Mélodies' voor jou. Adela had o.a. een lesbische relatie met jou en Martha Mundt.

Veel van jouw minnaressen trouwden met een man. In 1907 ontmoette je in Bad Homburg vor der Höhe de bekende mezzosopraan/componiste Mabel Batten, die 24 jaar ouder was. Mabel was getrouwd met George Batten, de privésecretaris van de Britse onderkoning in India. Ze had een volwassen dochter, de schilderes/filmmaakster Lady Cara Harris, en kleinkinderen. Mabel en jij werden verliefd op elkaar. Na het overlijden van Mabel's man gingen jullie samenwonen. Mabel noemde jou John en die naam gebruikte je de rest van jouw leven. In 1897 had John Singer Sargent een prachtig portret van Mabel gemaakt. Jullie maakten geen geheim van jullie liefdesrelatie.

In 1915 werd jij verliefd op Una Troubridge, waardoor Mabel en jij veel ruzie maakten. In 1916 is Mabel overleden en ze is 60 jaar geworden. Ze is begraven op de Highgate West Cemetery. Una was een beeldhouwster/vertaalster, die 7 jaar jonger was. In 1917 ging je met Una samenwonen en in 1920 woonden jullie op 10 Stirling Street in Londen. Jullie relatie was zeer intensief. Jullie deden aan spiritisme en tijdens de seances werden jullie door Mabel geadviseerd.

In 1928 verscheen jouw bekende, lesbische roman 'The Well of Loneliness' bij de uitgeverij Jonathan Cape. Deze roman presenteert homofilie als een natuurlijke, door God gegeven staat. Het pleit voor het recht van homo's om te mogen bestaan. Havelock Ellis verzorgde het voorwoord. De roomse kerk, waar je sinds 1912 lid van was, veroordeelde jou om jouw homoseksualiteit en jouw spiritisme, wat natuurlijk uiterst hypocriet was, omdat het binnen het roomse klerikalisme barstte/barst van de homoseksualiteit en omdat de roomsen volop aan spiritisme deden/doen, inclusief hun bizarre, horrorachtige, macabere, geestesgestoorde relikwieënverering. Alle opschudding bleek however goede publiciteit. Op 10 juli 1928 overleed Albert Visetti.

In de laatste negen jaar van jouw leven was je geobsedeerd door de Russische verpleegster Evgenia Souline, wat Una ongelukkig maakte, maar ze gedoogde die extra relatie wel.
Vanaf 1940 woonden jullie alledrie in Devon samen. Je publiceerde zes dichtbundels, waarvan de laatste 'Het vergeten eiland' heet. Op 7 oktober 1943 overleed je door darmkanker in Londen. Je werd 63 jaar en je bent bij Mabel begraven, waar Una voor gezorgd heeft.

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 december 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.3 met 3 stemmen 38Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)