Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Meer dan de maîtresse van de Prins van Wales

(voor Lillie Langtry (1853 - 1929))

Je bent geboren als Emilie Charlotte Le Breton op 13 oktober 1853 in de pastorie van de parochie Saint Saviour op Jersey. Jouw vader was dominee William Corbet Le Breton en jouw moeder was Emilie Martin. Je was de enige dochter van zeven kinderen. Een voorouder was Sir Richard Le Breton, één van de vier ridders, die in 1170 Thomas Becket, de aartsbisschop van Canterbury, vermoordden.
Jij kreeg les van jouw oudere broers. Jouw vader had enkele minnaressen en in 1880 verliet jouw moeder hem, waarna hij Jersey verliet.

Op 6 maart 1874 trouwde je met Edward Langtry, een landeigenaar en weduwnaar. Met het jacht van Edward ging je naar de Kanaaleilanden. Je huurde een appartement in Belgravia, West-Londen, en daar ging je wonen. Lord Thomas Jones Raneleigh nam je mee naar Lord en Lady Sebright.

Je jongste broer Reginald overleed in 1876 door een ongeval. Hij werd 21 jaar.

De schilder Frank Miles maakte een eerste portret van jou, dat hij aan prins Leopold verkocht. Frank was bevriend met Oscar Wilde, met wie hij samenwoonde. Je bent ook door John Everett Millais, Edward Poynter en Edward Burne-Jones geportretteerd. Omwille van jouw schoonheid was je bijnaam 'Jersey Lily', verwijzend naar de Amaryllis belladonna, een symbool van Jersey.

Tijdens een diner bij Sir Allen Young zat je naast Albert Edward, de Prins van Wales, die later Edward de Zevende werd. Hij was getrouwd met Alexandra van Denemarken, met wie hij zes kinderen had gekregen. Hij werd verliefd op jou en je werd al snel zijn maîtresse, van 1877 tot 1880. Je ontmoette koningin Victoria en je kreeg een warme relatie met Alexandra. Toen je zwanger werd van jouw vriend Arthur Jones stopte de relatie met de prins, al bleef hij van jou houden. Op 8 maart 1881 werd in Parijs jouw dochter Jeanne Marie geboren.

Je had een verhouding met graaf Charles Chetwynd-Talbot en de journalist Adolphus Rosenberg, die daarover schreef, moest twee jaar de gevangenis in. Je had ook een verhouding met prins Louis van Battenberg.

In 1881 adviseerde jouw goede vriend Oscar Wilde jou om actrice te worden. Je had namelijk geld nodig. Na een geslaagde rol in de komedie 'A Fair Encounter' speelde je in het Haymarket Theatre Kate Hardcastle in de komedie 'She Stoops to Conquer' van Oliver Goldsmith. Prins Albert Edward steunde jouw theater-carrière en hij bezocht diverse voorstellingen. Je speelde in heel Engeland en in Amerika, waar Oscar Wilde jou in New York verwelkomde.

Je had een relatie met de rijke Amerikaan Frederick Gebhard, die negen jaar duurde. Jouw man Edward weigerde tot 1897 te scheiden. Je was toen een Amerikaans staatsburger.
Tot 1906 had je een wijnmakerij in de Guenoc Valley in Lake County, Californië.

In 1897 overleed jouw ex-man Edward door een hersenbloeding na een val op een stoomboot richting Liverpool. Hij werd 53 jaar.

Je speelde o.a. Pauline in 'The Lady of Lyons' en Rosalind in 'As You Like It'. Je was drie jaar de huurster/manager van het Imperial Theatre, daarbij financieel gesteund door je goede vriend Edgar Israel Cohen, een handelaar in sigaren. Zijn liefde voor de paardenraces deelde jij met hem en eerder met Frederick en je minnaar prins Louis Esterhazy.

In 1899 trouwde je in de St. Saviour's church op Jersey met de 18 jaar jongere Hugo Gerald de Baden, de zoon van een generaal en baron. Alleen jouw 18-jarige dochter was erbij aanwezig.
In 1907 overleed jouw schoonvader, waardoor jij Lady de Baden werd. Hugo erfde o.a. 'Woodend' nabij Chichester, Sussex, met 17 slaapkamers, waar jullie gingen wonen. In 1919 zijn 'Woodend' en de andere landhuizen verkocht.

Jouw laatste levensjaren woonde je in Monaco, terwijl Hugo in Vence woonde. Jullie zagen elkaar sporadisch. Je vriendin was Mathilde Marie Peate, de weduwe van jouw overleden butler.

Op 12 februari 1929 overleed je door een longontsteking in Monte Carlo. Mathilde was aan jouw zijde. Je werd 75 jaar en je bent begraven in het graf van jouw ouders bij de St. Saviour church op Jersey.

Schrijver: Joanan Rutgers, 31 december 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 3 stemmen 71Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)