Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een vrijgevochten schrijfster met lekker ondeugende trekjes

(voor Marie de Régnier (1875 - 1963))

Je bent geboren als Marie Louise Antoinette de Heredia op 20 december 1875 in Parijs. Jouw vader was de in Cuba geboren, Franse dichter José-Maria de Heredia. Hij studeerde aan de École des Chartes, net als François Coppée, Sully Prudhomme en Paul Verlaine. Samen met o.a. Leconte de Lisle was hij één van Parnasse-dichters. Hij was dik bevriend met de schilder/illustrator Ernest Millard de Bois Durand, een tekenprofessor aan de École Boulle. In 1894 werd je vader lid van de Académie Française en in 1901 werd hij bibliothecaris van de Bibliothèque de l'Arsenal, gesticht door koning Francis de Eerste van Frankrijk.

Op jonge leeftijd kwam je al in contact met vele schrijvers en kunstenaars, die met jouw vader bevriend waren, zoals Leconte de Lisle, de Roemeens-Franse schrijfster Anna de Noailles, Paul Valéry, Pierre Louÿs, Marcel Proust en Anatole France.

Je trouwde met de symbolistische dichter Henri-François-Joseph de Régnier, die elf jaar ouder was. Henri was de leerling van Stéphane Mallarmé en hij schreef ook romans, zoals in 1900 'La Double maîtresse'. Jij was een dichteres/romancière en je schreef onder het pseudoniem Gérard d'Houville, afgeleid van de naam van jouw Normandische oma. Je gebruikte een pseudoniem om afstand van je man en je vader te nemen.

Je had een lange relatie met Pierre Louÿs, die naast zijn schrijverschap graag erotische kiekjes maakte, met name van jou. In 1898 werd jouw zoon Pierre de Régnier geboren, waarvan Pierre Louÿs hoogstwaarschijnlijk de vader was. Je had ook vele, andere minnaars, zoals de schrijver Edmond Jaloux, de kunstcriticus Jean-Louis Vaudoyer, de toneelschrijver Henri Bernstein, de journalist André Chaumeix, de schrijver Émile Henriot en de Italiaanse dichter Gabriele D'Annunzio, die van 1910 tot 1914 in Parijs in ballingschap leefde.

Jij werkte openlijk samen met lesbische collega's, waardoor er werd geroddeld over jouw seksualiteit. Je had inderdaad een lesbische relatie met de Amerikaanse socialiste Georgie Raoul-Duval, die op haar beurt ook een relatie met de schrijfster Colette had.

Je werd beschouwd als de meest begaafde schrijfster van jouw tijd. Jouw vader en zijn vrienden stimuleerden jou om te blijven schrijven. Je publiceerde jouw gedichten vooral in de 'Revue des deux Mondes', die sinds 1829 verscheen. Je werd alom bewonderd en sommige critici vergeleken jouw poëzie met die van Stéphane Mallarmé.

In 1903 verscheen jouw debuutroman 'L'Inconstante'. In 1905 verscheen 'Esclave'.
Eind 1905 overleed jouw vader in het Château de Bourdonné in Seine-et-Oise.
In 1908 verscheen 'Le Temps d'aimer', in 1914 'Le Séducteur' en in 1916 'Jeune Fille'.
In 1918 ontving je van de Académie Française de Grand Prix de Littérature voor jouw romans en in 1958 ontving je de Grand Prix de Poésie voor jouw poëzie. Je bent nog steeds de enige vrouw, die beide prijzen heeft gekregen.
Je bent o.a. geportretteerd door Jean-Louis Forain en Jacques-Émile Blanche, die net als jij goed bevriend met Marcel Proust was, die hij op zijn 21-ste karakteristiek portretteerde.

Medio 1936 overleed jouw man Henri, die op Père-Lachaise is begraven. Je zoon Pierre overleed in 1943.
Eind 1960 viel je en verliet je jouw appartement aan de Rue Boissiere niet meer. Je was moe en alleen. Door een kacheltje vlogen jouw kleren in de fik. Je overleed op 6 februari 1963 in Suresnes, Parijs.
Je werd 87 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 januari 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.2 met 4 stemmen 50Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)