Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De koninklijke schilderes, die Hollandse voetsporen naliet

(voor Elizabeth Adela Forbes (1859 - 1912))

Je bent geboren als Elizabeth Adela Armstrong op 29 december 1859 in Kingston, Canada. Jouw vader William Armstrong werkte als ambtenaar bij de Canadese regering.
Je bent in Canada opgeleid en daarna ging je met jouw moeder naar Engeland, waar je meer artistieke studies volgde. Je moeder chaperonneerde jou.
Van 1877 tot 1880 studeerde je aan de Art Students League of New York, waar William Merritt Chase jouw leermeester was. Toen je twee maanden in Engeland was, overleed jouw oude vader. Jouw moeder en jij gingen bij een oom in Chelsea (Londen) wonen. Jouw buurman was Dante Gabriel Rossetti, maar je hebt hem nooit ontmoet.

In 1880 schilderde jij 'Ring A Ring O'Roses' en 'Bretons meisje Louise'. In 1882 schilderde je 'April', een jongen met een schoffel met daaraan een knapzak. In 1884 schilderde je een tijd in Nederland. Je maakte werken van kinderen, landschappen en visserij-taferelen. Jouw mentor was de Australische kunstenaar/schrijver Mortimer Menpes.
In 1884 schilderde je 'Het Zandvoortse Vissersmeisje' en je schilderde 'Volendam'.
In het najaar van 1885 verhuisde je met jouw moeder naar Newlyn, waar je een atelier deelde met een visser, die daar visnetten repareerde. In 1889 schilderde jij jouw meest geliefde schilderij 'School is Out'.

In Londen ben je opgeleid aan de South Kensington Kunstonderwijs Art School, die in 1837 is opgericht. Je verhuisde naar St. Ives, waar je de kunstschilder Stanhope Forbes ontmoette met wie je in de zomer van 1889 trouwde in de Newlyn's St. Peter's Church. In 1893 werd jullie zoon Alexander (Alec) geboren.

In 1891 won je een medaille op de Parijse Internationale Tentoonstelling. In 1893 exposeerde je bij de World's Columbian Exposition in Chicago, wat een groot succes was. Je won een gouden medaille. Je ging naar München, waar J. Frank Currier en Frank Duveneck jouw leermeesters waren.

Na München werd je lid van de postimpressionistische kunstenaarskolonie in Pont-Aven, Bretagne. Daar leerde je ook etsen en je was lid van de Society of Painter Etchers. Een deel van jouw etsen zijn door Walter Sickert en Abbott M. Whistler beïnvloed.

In 1898 schilderde je 'The Leaf' en in 1903 schilderde je 'On A Fine Day', met vijf in de natuur dansende jongedames in prachtige jurken. In 1899 stichtte je met Stanhope de Newlyn Art School. Jullie waren ook betrokken bij de oprichting en het succesvolle vervolg van de Passmore Edwards Art Gallery in Newlyn. Je was beïnvloed door het Franse realisme.

In 1900 had je de expositie 'Children and Child Lore' bij de Fine Art Society in Londen. Je was bevriend met de Prerafaëlitische schilder Thomas Cooper Gotch. In 1904 verscheen jouw kinderboek 'King Arthur's Wood', dat je voor Alec schreef.
In 1904 verhuisden jullie naar een huis in het Higher Faugan Penzance, dat jullie zelf hadden ontworpen en gebouwd.
In 1908 werd jouw boek 'The Paper Chase' door jouw vriendin de schrijfster Fryniwyd Tennyson Jesse uitgegeven. Je was ook een dichteres.
In 1909 onderging je in Londen en Frankrijk kuren tegen kanker.
In 1912 schilderde je 'Blackberry Gathering'.

Op 16 maart 1912 overleed je in Newlyn door kanker. Je werd 52 jaar.

Stanhope hertrouwde in 1915 met zijn oud-studente Maudie Palmer.
In augustus 1916 sneuvelde Alec als infanterist op het slagveld. Hij werd 23 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 14 januari 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.3 met 3 stemmen 38Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)