Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Moeilijk in de omgang, maar wel schone kunst

(voor Angela Marguerite Jeanne Carpentier (1886 - 1965))

Je bent geboren op 8 september 1886 in Parijs. Jouw vader Charles Henri Barthélemy Carpentier was een lijfrentetrekker en jouw moeder Victoire Madeleine Perrein was een lerares en schilderes. Jouw oudere broer Georges was een acteur in het gezelschap van de regisseur/acteur Georges Pitoëff, die met de actrice Ludmilla Smanov getrouwd was en hun zoon Sacha heeft o.a. Gérard Depardieu acteerlessen gegeven.

Jouw oma was Constance Marie Angélique Virginia Glimes en haar zus Elisa overleed in Antwerpen. Je was dan ook van Belgische en adellijke afkomst. Je wandelde met jouw oma door Parijs, je zong met haar in een kerkje en jullie namen een Italiaans kaasbroodje met een glas rode wijn en jullie bekeken het huis van wijlen Hector Berlioz.

Je studeerde aan de Académie Julian en op jouw zestiende ging je naar de Nationale School voor Schone Kunsten in Parijs, waar je in 1909 afstudeerde. Auguste Rodin en Jean-Paul Laurens waren jouw leraren. In 1906 was je een tijd in Rome. In 1912 exposeerde je op de Salon des Indépendants. Van 1919 tot 1924 had je een klein atelier aan 23 Gouvion Saint-Cyr boulevard.

In 1940 overleed jouw zeer geliefde moeder na een pleuritis. Je was uit Rome gekomen om haar te verplegen. Jouw kindse ondankbaarheid werd overvoerd door een oneindige vreugde, die jij ineens voor jouw arme moeder voelde. Op Père-Lachaise maakte jij een beeld voor haar bij het familiegraf.
Vanaf 1924 werd je een medewerkster van de Nationale Maatschappij voor Schone Kunsten. Van 1921 tot 1935 was je een leermeesteres in jouw atelier aan Rue de la Source in Auteuil. Jouw leerlingen waren o.a. Elise Lieuf, Charlotte Musson, Frédérique Knoeri en Helen Lamourdedieu.

Naast schilderes was je beeldhouwster en graveur. Jouw leerlingen hadden flink te kampen met jouw gewelddadige temperament, je donkere somberheid vol onaardse ingevingen en jouw werkelijk vreeswekkende woede-aanvallen. Het ging dan ook al gauw mis tussen jou en jouw leerlingen. Jouw botte tirannie werd niet geaccepteerd.
Jouw atelier voor sculpturen bevond zich in Montreuil. In 1921 maakte je een buste van Jules Verne. Jules's echtgenote Marguerite Moreno was met Rodin bevriend. Je had een grote bewondering voor vrije geesten als Michelangelo en Eugène Delacroix.

Je zei 'Boven allen ben ik een wulpse artiest!' en naast het graag schilderen van naakte mensen was je ook graag een naaktmodel voor andere kunstenaars.
In 1929 overleden jouw broer Georges en jouw jeugdvriend Augustinus Stamatiadis.
Van 1930 tot 1965 hield je een uitgebreid dagboek bij met een schat aan artistieke informatie. Je ontmoette Rosette Van Rasbourg, het petekind van Rodin, de moderne danseres Mary Louise Fuller, die als lesbienne 23 jaar met Gabrielle Bloch samenleefde, en de beroemde danseres Isadora Duncan, de weduwe van de Russische dichter Sergei Yesenin, die op zijn 30-ste zelfdoding pleegde.

Van 1936 tot 1965 had je een atelier op 147 avenue de Villiers (nu 29 rue Descombes). In 1958 maakte je een buste van de pianiste Françoise Vernet-Hekking en je maakte ook een buste van jouw vriend, de beroemde pianist Victor Gille. Je maakte vele portretten, borstbeelden en studies van de familieleden van de schrijver Léon Cahun. Je maakte een potloodportret van zijn vrouw Palmyra Strauss. Madeleine Fauriat, de directrice van een modehuis aan 8 rue Thérèse kocht veel van jouw werken om de verkoop van jouw werken bij haar klanten te stimuleren.

Je verbleef in de huizen van jouw mecenassen in Fontainebleau, waar je hun dochters kunstonderwijs gaf. Je kreeg er lekker te eten en je maakte er lange boswandelingen. Voor de muziekkamer van het kasteel van het echtpaar Lefevre in Brie-Comte-Robert maakte je drie grote panelen, met o.a. een uitbundig wijnfeest.

Je overleed in november 1965 in Parijs. Je werd 79 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 21 januari 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.7 met 3 stemmen 62Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)