Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De schoonheid van Capri als levenslange inspiratiebron

(voor Sophie Gengembre Anderson (1823 - 1903))

Je bent in 1823 in Parijs geboren. Jouw vader Charles Antoine Colomb Gengembre was een architect en kunstenaar en jouw Engelse moeder had als achternaam Hubert.
Jouw vader had contact met kunstenaars en intellectuelen.

Van 1829 tot 1843 woonde je in een afgelegen gebied in Frankrijk. Op je zeventiende bezocht een reizende portretschilder jouw woonplaats en raakte je door hem geïnteresseerd in de schilderkunst. Jouw broers waren Philip en Henry. Philip veranderde zijn naam in Philip Hubert, met de achternaam van zijn moeder. Hij was op 20 augustus 1830 geboren en hij werd een succesvolle architect, die o.a. Hotel Chelsea in New York City ontwierp.

Je was grotendeels een autodidactische kunstenares, maar rond 1843 studeerde je de portretkunst bij de romantische schilder Charles de Steuben, die met de dichter Friedrich Schiller bevriend was. Charles was ooit de tekenleraar van Gustave Courbet en tevens bevriend met de schilder François Gérard, die zo schoon o.a. de socialite Juliette Récamier en de koningin/gemalin van Holland Hortense de Beauharnais portretteerde.

Na jouw schilderstudie verbleef je een tijd in Rusland en in 1848 emigreerde je met jouw familie naar Amerika, waar je eerst in Cincinnati ging wonen, waar je de Engelse genre-kunstenaar Walter Anderson ontmoette, met wie je samenwerkte en met wie je in 1853 in Manchester (Pennsylvania) trouwde. In 1854 verhuisde je met Walter naar Londen. In 1855 exposeerde je op de Society of British Artist met een stilleven met fruit, groenten, wildgebraad en vis. Dat had succes en je werk werd in de Royal Academy of Arts getoond.

In 1858 ging je naar Pennsylvania terug en exposeerde je in Pittsburgh en in de National Academy of Design in New York City. Rond 1963 woonde je weer in Londen. Je exposeerde o.a. in de Royal Academy, de Society of British Artists, de British Institution en vele galeries in Engeland.
Je werkte zeer detaillistisch, o.a. bij het uitbeelden van planten, bloemen en kleding.

In 1871 verhuisde je naar het Italiaanse eiland Capri om je gezondheid op peil te houden. Je woonde in Villa Castello met een grote tuin. Capri was destijds een kunstenaarskolonie, met schilders als Frederic Leighton, John Singer Sargent en Walter McLaren. Tussen 1878 en 1887 exposeerde je in de Grosvenor Gallery in Londen, in 1877 opgericht door de kunstenaar Sir Coutts Lindsay en zijn vrouw, de kunstenares Caroline Blanche Elizabeth Fitzroy.

Je maakte Italiaanse genre en neoklassieke schilderijen, waarmee je veel successen boekte. In 1894 verhuisde je naar Wood Lane Cottage, Falmouth, Cornwall. Je bleef in Londen exposeren.
Op 11 januari 1903 overleed Walter in Falmouth.
Op 10 maart 1903 overleed jij in Falmouth. Je werd 87 jaar en je bent in hetzelfde graf als dat van Walter begraven, op de Swanvale begraafplaats in Falmouth. Swanvale, een toepasselijke naam, gezien jouw overlijden twee maanden later dan het overlijden van Walter.

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 januari 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.7 met 3 stemmen 57Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
25 januari 2017
Wat een prachtige schilderijen heeft Sophie gemaakt. De laatste zin van je beschouwing is ook prachtig.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)