Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Na 141 jaar dook jouw 'England and Italy' weer op

(voor Jane Eleanor Benham Hay (1829 - 1904))

Je bent geboren in 1829 in Londen. Jouw familieleden waren staalarbeiders. In 1850 ging je met jouw vriendin Anna Mary Howitt naar München.
Anna is geboren op 15 januari 1824 in Nottingham en ze woonde lange tijd in de Londense voorstad Esher. In 1846 ging ze naar de Henry Sass's Art Academy en in München studeerde ze samen met jou bij Wilhelm von Kaulbach, de directeur van de Kunstakademie Düsseldorf. Als vrouwen werden jullie niet bij de Kunstakademie aangenomen, maar jullie mochten wel in het atelier van Wilhelm studeren.

In Wilhelm's atelier deden jullie in alle vrijheid aan zelfstudie, al zal Wilhelm jullie geregeld geholpen hebben. Een bekend werk van Wilhelm is 'Verwoesting van Jeruzalem', destijds aangekocht door Ludwig de Eerste van Beieren. Hij was ook boekillustrator, o.a. voor de werken van Goethe en Shakespeare. Als vervreemd katholiek werd hij een vurige protestant, wat hij vooral op zijn schilderij 'Don Pedro de Arbuez, de inquisiteur' illustreerde. Hij overleed op 7 april 1874. Zijn zoon Hermann werd ook een beroemde schilder, o.a. geroemd om 'Die Überraschung'.

In december 1850 werd je gedwongen om van München naar Londen terug te keren. Anna Mary keerde in 1852 naar Londen terug en zij publiceerde in 1853 'An Art Student in Munich', een dagboek plus persoonlijke brieven, wat in 1880 opnieuw werd uitgegeven. Ze gebruikte het pseudoniem Claire om naar jou te verwijzen. In 1851 trouwde jij met de kunstenaar William M. Hay, die o.a. 'A Funny Story' schilderde. In 1852 kregen William en jij een zoon.

Het huwelijk met William strandde gauw en rond 1855 verhuisde je naar Florence, waar je de schilder Francesco Saverio Altamura ontmoette, geboren op 5 augustus 1822 in Foggia. Hij schilderde historische, religieuze en politieke gebeurtenissen. Hij was ter dood veroordeeld vanwege zijn deelname aan de opstand van 1848, waarna hij naar Florence was gevlucht. Hij werd ingedeeld bij de Macchiaioli-schilders van Toscane en hij wordt beschouwd als een voorloper van de Impressionisten. Jij trouwde met Francesco en in 1864 kregen jullie een zoon, Bernardo.

Je exposeerde meerdere jaren in de Royal Academy en in 1859 hebben jouw inzendingen 'England and Italy' en 'Portrait of a Boy in Florentine Costume' jouw reputatie gevestigd. 'England and Italy' was een krachtig statement ten gunste van de eenwording van Italië. De kunstcriticus John Ruskin, kort verbonden met de dichteres Effie Gray, vond beide werken 'in feite meesterlijk compleet', al kon hij zichzelf niet in de politieke ondertoon vinden. Na 1859 verdween 'England and Italy' uit het zicht en pas tegen het jaar 2000 werd het teruggevonden.

In 1867 behaalde je jouw grootste succes met 'The Florentine Procession', ook wel 'The Burning of the Vanities' genoemd. Dit schilderij werd door de prerafaëlitische schilder Henry Wallis bij de French Gallery in Londen tentoongesteld. Henry schilderde in 1856 het beroemde en tragische schilderij 'The Death of Thomas Chatterton'. Het model op dit werk was de jonge dichter George Meredith.
'The Florentine Procession' hangt momenteel in het Homerton College in Cambridge.

Jij bent in 1904 overleden; je werd 75 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 27 januari 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.2 met 4 stemmen 34Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)