Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een deftige vrouw, die met kinderogen schilderde

(voor Sophie Gengembre Anderson (1823 - 1903))

Je bent geboren in 1823 in Parijs. Jouw vader Charles Antoine Colomb Gengembre was een kunstenaar en architect. Jouw Engelse moeder heette Marianne Hubert. Je groeide op in Parijs, waar jouw vader kunstenaars, intellectuelen en acteurs kende, zoals François-Joseph Talma, die met de rijke Julie Carreau trouwde en hij was een intieme vriend van Napoleon Bonaparte. Jij schilderde Italiaanse genre en neoklassieke schilderijen, vooral vrouwen en kinderen en meestal in het mooie boerenlandleven.

Aanvankelijk was je een lithografe en een portretschilderes. Van 1829 tot 1843 woonde je in een afgelegen gebied van Frankrijk. Vanaf jouw zeventiende was je volop geïnteresseerd in de schilderkunst. Jouw broer Philip Hubert was een succesvolle architect in New York City. Je was grotendeels autodidact, al studeerde je rond 1843 de portretkunst bij de schilder/baron Charles von Steuben, terwijl je in Parijs woonde. Daarna vertoefde je een korte tijd in Rusland.

In 1848 vluchtte je met jouw familie naar Cincinnati in Amerika. Daar ontmoette je de Engelse kunstschilder/lithograaf/graveur Walter John Stodart Anderson, die 20 jaar ouder was en met wie je trouwde. Jouw broer Henry was ook een succesvolle kunstenaar, vooral in Cincinnati. In oktober 1849 werden jouw landschapsschilderijen van Bretagne in de Western Art Union Gallery tentoongesteld. Je exposeerde ook het drieluik 'The Ladder of Love', een majesteitelijk kunstwerk vol diepzinnige wijsheden. Je werkte o.a. voor de drukker/lithograaf/uitgever Louis Prang, bekend als de vader van de Amerikaanse kerstkaart.

In 1854 verhuisde je naar Londen, waar je stillevens maakte. In Londen werkte jouw vader als architect voor de Franse filosoof Charles Fourier. In 1855 toonde je 'An American Market Basket' op de Society of British Artists, wat ooit werd beschouwd als 'een bewonderenswaardige compositie, die met een verrassende waarheid is gemaakt'. Jouw schilderijen werden in de Royal Academy of Arts getoond en in 1858 keerde jij met jouw familie naar Pennsylvania terug. Rond 1863 woonde je weer in Londen. Jouw werk hing op de Royal Academy, de Royal Society of British Artists en de British Institution. In 1865 kwam Louis Carroll bij jou thuis op bezoek, een paar maanden voordat 'Alice's Adventures in Wonderland' verscheen.

In 1871 verhuisde je om gezondheidsredenen naar het eiland Capri, waar je in Villa Castello woonde, gezegend met een grote tuin. Daar schilderde je volop verder. Capri werd destijds ook bewoond door de imposante kunstschilders Frederic Leighton, Walter McLaren, John Singer Sargent, Edouard Alexandre Sain en Jean Benner, die een tweelingbroer had, Emmanuel. Jean's 'Een donkere hoek in Capri' is erg mooi. Tussen 1878 en 1887 exposeerde je in de Grosvenor Gallery in Londen, in 1877 opgericht door Sir Coutts Lindsay en zijn vrouw, de kunstenares/schrijfster/dichteres Caroline Blanche Elizabeth Fitzroy.

Na zestien jaar in Villa de Castello op Capri verhuisde je rond 1890 naar Falmouth. Je schilderde uitermate detaillistisch en je schilderde graag feeën, bloemen en planten. Jouw man overleed op 11 januari 1903. Jij overleed op 10 maart 1903 in jouw huis Wood Lane Cottage in Falmouth. Je werd 79 of 80 jaar en je bent begraven op de Falmouth Swanvale begraafplaats, in hetzelfde graf als dat van jouw echtgenoot Walter. In 2008 werd jouw schilderij 'No Walk Today' bij Sotheby's voor ruim 1 miljoen pond verkocht.

Schrijver: Joanan Rutgers, 7 februari 2017


Geplaatst in de categorie: idool

3.7 met 3 stemmen 43Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)