Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het gouden toverstokje van een Griekse, bloedmooie fee

(voor Marie Spartali Stillman (1844 - 1927))

Je bent geboren als Marie Euphrosyne Spartali op 10 maart 1844 in Londen. Jouw vader was Michael Spartali, een rijke, Griekse koopman, de directeur van de firma Spartali & Co, met het hoofdkwartier in Smyrna (nu Izmir). Van 1866 tot 1882 was hij de Griekse consul-generaal in Londen.
Jouw moeder was Euphrosyne Versami, de dochter van een Griekse koopman uit Genua. Je woonde in een Georgisch landhuis met een ronde hal met marmeren pilaren, bij het stadspark Clapham Common. Het landhuis heette 'The Shrubbery' en het had een grote tuin met een uitzicht over de Thames en Chelsea.

In de zomermaanden woonde je in jullie landhuis op het Isle of Wight, waar jouw vader druiven verzorgde. In Londen gaf jouw vader weelderige tuinfeesten, waarbij hij jonge schrijvers en kunstenaars uitnodigde. Jouw nichten Maria Zambaco en Aglaia Coronio en jij werden 'De Drie Gratiën' genoemd, omdat jullie alle drie Griekse schoonheden waren. In de mythologie gaat het om de zussen Aglaea (Pracht), Euphrosyne (Vrolijkheid) en Thalia (Feestelijke Vrolijkheid).

In het huis van de Griekse kunstmecenas Alexander C. Ionides in Tulse Hill hebben jouw zus Christine en jij voor het eerst James A. McNeill Whistler en de schrijver/dichter Algernon Charles Swinburne ontmoet. Jullie droegen parelwitte jurken met blauwe linten. Swinburne zei over jou: 'Ze is zo mooi, dat ik wil gaan zitten en huilen!'.
Vanaf 1864 kreeg je schilderles van Ford Madox Brown. Dante Gabriel Rossetti schreef Brown, dat hij jou graag wilde portretteren, omdat men veel over jouw schoonheid praatte. In 1867 was je voor het eerst zijn model.

Op 14 augustus 1867 schreef Rossetti aan Jane Morris: 'Ik vind haar hoofd het moeilijkste, dat ik ooit tekende. Ze heeft een subtiele charme, die men niet kan reproduceren!'. Jij was zijn meest intellectuele model. Daarnaast modelleerde je voor Edward Burne-Jones, de fotografe Julia Margaret Cameron en John Roddam Spencer Stanhope.

In 1871 trouwde je met de schrijver/fotograaf William James Stillman, geboren op 1 juni 1828 in Schenectady, New York. Zijn ouders waren zevendedagsbaptisten, wat hem zijn hele leven heeft beïnvloed.

William was beïnvloed door Rossetti en Millais en in 1850 ontmoette hij de kunstcriticus John Ruskin, met wie hij bevriend raakte. In Parijs was Adolphe Yvon zijn leraar. In 1868 pleegde zijn eerste vrouw zelfdoding in Athene. Ze was uitgeput door de vijandigheden van de Turkse autoriteiten tijdens de Kretenzische opstand.

In 1868 werd jij door Julia M. Cameron gefotografeerd. In Londen woonde William bij Rossetti in huis en was hij een redacteur van 'Scribner's Magazine'. Jouw ouders waren tegen jouw huwelijk met hem. Misschien vonden ze hem te oud en te onbemiddeld voor jou.

Van 1877 tot 1883 was William in Athene de correspondent van The Times. Van 1886 tot 1898 was hij dat in Rome. William en jij poseerden beiden voor Rossetti. Jullie woonden in Londen, Florence en Rome. In Amerika had je succes als prerafaëlitische kunstenares.
Jullie kregen drie kinderen. Na zijn pensionering woonde William in Surrey en op 6 juli 1901 is hij in Frimley Green overleden.
Op 6 maart 1927 overleed jij in Ashburn Place, South Kensington. Je werd 82 jaar en je bent in de Brookwood Cemetery gecremeerd, nabij Woking, waar jouw as bij jouw man William is begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 16 februari 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 46Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)