Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Susanne Sundfor - Running To The Sea

Susanne Aartun Sundfor is geboren op 19 maart 1986 in Haugesund, Noorwegen. De eerste koning van Noorwegen, de Viking Harald Fairhair, woonde op zijn belangrijkste landgoed nabij Haugesund, in Avaldsnes. De beeldhouwer Nils Sigurd Aas plaatste er een beeldhouwwerk van een charmant zittende Marilyn Monroe, omdat er op haar geboorte-akte staat vermeld, dat Martin Edward Mortensen haar vader was en die woonde nabij Haugesund. De stad is groot geworden door de haringvisserij, wat inmiddels is ingeruild voor de aardolie-industrie.

Susanne is de kleindochter van de theoloog en linguïst Kjell Aartun, die ook een controversiële runenexpert is. Hij beweert dat de inscripties van de runen in de Semitische taal zijn geschreven.

Susanne begon op haar twaalfde met zangles en na het voltooien van een muziekhogeschool werd muziek haar vaste hobby. Ze verhuisde naar Oslo en ze debuteerde in 2006 met de single 'Walls'. Op 19 maart 2007 verscheen haar titelloze debuutalbum, met o.a. 'I Resign', 'Walls', 'Gravity', 'Moments', 'Day of the Titans' en 'After You Left'. In januari 2008 maakte ze een cover van Bob Dylan's 'Masters of War' en een maand later ontving ze de spellemannprisen voor beste vrouwelijke prestatie. Ze zei: 'Ik ben in de eerste plaats een kunstenares en niet een vrouw!'.

Op het album 'Sorgen og Gleden' (Zorgen en Vreugden) van Mette-Marie, kroonprinses van Noorwegen, zong ze de psalm 'Ingen Vinner Frem til Den Evige Ro' (Niemand bereikt de Eeuwige Rust). Op 12 maart 2010 verscheen het derde album 'Het Bordeel', met naast de titelsong o.a. 'It's All Gone Tomorrow', 'Knight of Noir', 'Turkish Delight', 'Lilith', 'Lullaby' en 'Father Father'. Dit album was een groot succes en de Noorse krant Dagbladet vermeldde dat alle andere, jonge, Noorse kunstenaars moesten huilen bij het horen van haar ontroerend mooie stem en muziek. Na dit album besloot ze beroepsmuzikante te worden, want ze had haar eigen stijl gevonden.

In 2010 werd ze lid van de band Hypertext en ze zong mee op de single 'Sister for all' van de folk/rockband Real Ones uit Bergen. In 2011 verscheen haar vierde album 'A Night At Salle Pleyel', met elektronische, experimentele jazzmuziek, ontstaan in een Parijse hotelkamer, terwijl ze wijn dronk. Er verschenen slechts 600 exemplaren en het is op iTunes verkrijgbaar. Het bestaat uit zes nummers, Bewegingen genoemd. Ze zong op het nummer 'Baboon Moon' van de Noorse jazztrompettist Nils Petter Molvaer. Op 23 maart 2012 verscheen haar vijfde album 'The Silicone Veil', met naast de titelsong o.a. 'Diamonds', 'Rome', 'White Foxes', 'Can You Feel the Thunder', 'Among Us' en 'When'.

Op 6 december 2012 werkte Susanne samen met het elektronische muziekduo Röyksopp, wat het succesnummer 'Running To The Sea' opleverde, wat op nummer één stond. Ze maakte een indrukwekkende cover van 'Ice Machine' van Depeche Mode. Op 16 februari 2015 verscheen haar zesde album 'Ten Love Songs', met o.a. 'Memorial', 'Kamikaze', 'Delirious', 'Slowly', 'Accelerate', 'Silencer' en 'Trust Me'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 februari 2017


Geplaatst in de categorie: muziek

3.0 met 1 stemmen 51Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)