Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Van een versleten operatiekamer maakte jij jouw atelier

(voor Anna Katrina Zinkeisen (1901 - 1976))

Je bent geboren op 29 augustus 1901 in Kilcreggan op het Rosneath schiereiland in Argyll and Bute, ten westen van Schotland. Jouw ouders waren Clare Botton-Charles en Victor Zinkeisen, die houthandelaar was. In 1909 verhuisden jullie naar het graafschap Middlesex in Engeland. Tot 1965 was Brentford de hoofdstad, wat nu een wijk in Londen is. Jouw zus Doris Clare Zinkeisen (1899 - 1991) was ook een kunstschilderes. Je groeide op in de Londense voorstad Harrow.

Je won een beurs voor de Royal Academy Schools van Harrow School of Art. Van 1916 tot 1921 zat je op deze academie, waar je beeldhouwkunst studeerde. In 1919 exposeerde je voor het eerst in de Royal Academy. In 1920 en 1921 won je de Landseer Award. Je kreeg de opdracht van het Wedgwood keramiekbedrijf om een aantal plaquettes voor hen te maken. Op Schools kreeg je les van Sir George Clausen, een naturalistische schilder/etser met meestal plattelandsthema's, Glyn Philpot, een homoseksuele schilder/beeldhouwer, en Charles Henry Sims.

Glyn Philpot had een relatie met de schilder/dichter Vivian Forbes. Nadat Philpot door een beroerte overleed, pleegde Vivian zelfdoding met een overdosis slaappillen. Hij werd 46 jaar. Sims maakte portretten, landschappen en decoratieve schilderijen. Zijn vrouw was de dochter van de Schotse schilder John MacWhirter. Je ontwierp ook boekomslagen, illustraties en posters, o.a. 'Merry-go-round', 'Motor Cyle en Cycle Show' en 'Olympia 5-10 november 1935 Londen Transport'.

In 1925 kregen jouw Wedgwood-plaquettes een zilveren medaille op de Exposition des Art Décoratifs in Parijs. Jij ging jezelf specialiseren in portret- en muurschilderen. In 1935 maakte je samen met Doris in opdracht van het Clydebank scheepsbouwbedrijf John Brown & Company een muurschildering voor de balzaal van de oceaanstomer RMS Queen Mary, getiteld 'The Four Seasons'. Jullie werk is nog steeds in de veranda Grill room te bewonderen, want het schip ligt voorgoed aangemeerd in Long Beach, Californië.

Doris en jij maakten ook muurschilderingen in de RMS Queen Elizabeth oceaanstomer, maar die zijn verloren gegaan, toen het schip in Hong Kong Victoria Harbour door brand verwoest werd, kapseisde en zonk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was je een verpleegster in de St. John Ambulance in het St. Mary's Hospital in Paddington, Londen. Je maakte er ook schilderijen. Na een dag oorlogsslachtoffers verplegen, trok jij jezelf terug in een uitgerangeerde operatiekamer, waar je een atelier van had gemaakt.

Tijdens de oorlog schilderde je ziekenhuistaferelen en portretten van luchtalarmslachtoffers. Je maakte ook pathologische tekeningen van de oorlogsgewonden voor het Royal College of Surgeons, ontstaan in de veertiende eeuw. Jouw zelfportret en een portret van de plastische chirurg Sir Archibald Hector McIndoe zijn tentoongesteld in de National Portrait Gallery. McIndoe werkte voor de Royal Air Force en hij wist de behandeling en revalidatie van ernstig verbrande vliegtuigbemanningen sterk te verbeteren, in het Queen Victoria Hospital in East Grinstead, waar de bevolking ook zeer gastvrij met de gewonden omging, door hen bijvoorbeeld voor diners uit te nodigen. McIndoe's moeder was de Nieuw-Zeelandse Mabel Hill, die vooral portretten en stillevens schilderde.

Jij maakte o.a. ook portretten van Prins Philip Mountbatten, Sir Alexander Fleming en Lord Maxwell Beaverbrook, de langdurig politieke vriend van Sir Winston Churchill. Je overleed op 23 september 1976 in Londen en je werd 75 jaar. Je zus Doris overleed op 3 januari 1991 in Badingham. Zij werd 92 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 24 maart 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 4 stemmen 30Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)