Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Istvan, Estas en Reka - Ecstasy from heart

Ik heb iets moois ontdekt, wat ik graag met jullie wil delen. Het gaat om een zeer bijzonder, muzikaal trio. Als individuen en als gelegenheidstrio waanzinnig indrukwekkend en muzikaal helend. Het gaat om de sjamanistische, holistische, verlichte muzikanten Istvan Sky, Estas Tonne en Reka Fodor. Al hun muziek is fenomenaal. Bij hun gezamenlijke song 'Ecstasy from heart' spatten de etherische en esthetische vonken er van af!...

Istvan Sky studeerde eerst muziek en zingen uit de natuur en daarna kreeg hij les van zijn familie en van Indiase en Tibetaanse meesters. In 1990 werd hij een discipel van de beroemde sarod maestro Smt. Sharan Rani in India, van wie hij een complexe, spirituele, muzikale kunst leerde, met tafel, zang en sarod. Hij reist over de hele wereld met zijn unieke, hartverwarmende, imposante zangstem en genezende muziek. Hij geeft ook volledige huisconcerten en workshops over de hele wereld. Zijn grootouders en zijn moeder zongen veel. Hij zag dat het zingen op zich zijn moeder blij maakte.

Istvan zegt: 'Als je uit je hart zingt, dan maak je contact met de prachtige, kosmische wereld, waar geen verleden en geen toekomst is. Alleen het gezegende nu bestaat daar. Wij veroordelen niets en niemand, wij verblijven enkel in deze prachtige golfbeweging tussen hemel en aarde. Als je zingt, ben je in de heelheid, in de gezegende handpalmen van God, in het bloemenveld, glimlachend naar het hart en alle moeilijkheden verdampen. De ziel is blij en de geest verruimt zich. De verlegenheden, die door het verstand zijn opgebouwd, verbrokkelen in een ogenblik. Je bent weer vrij als een vogel. Je leeft en je creëert weer. Je neemt deel aan de goddelijke creatie en de magie, die eerlijk en zuiver is. Je wilt het niet controleren of veranderen, je laat het gewoon jou leiden en lering verstrekken.'. Istvan woont in zijn Surya Sangita Ashram, een eiland van vrede en stilte.

Estas Tonne is een virtuoze gitarist, die op 24 april 1975 in Oekraïne is geboren. Hij is een moderne troubadour, die vooral in de Flamenco en Gypsy muziekstijl speelt. Hij voelt zich een deel van de wereld en hij verspreidt dit nieuwe bewustzijn via zijn muziek. Hij speelt op concerten, conferenties, straatfestivals, yogacentra en (kunst)festivals in Rusland, de Baltische staten en Europa, inclusief Nederland.

Estas zegt: 'Hoe kunnen we de wereld overbruggen/verbinden? Door deze brug te worden. Ieder van ons. Het menselijke hart is de plek, waar we elkaar ontmoeten, voorbij de raciale, culturele en seksuele verschillen. Muziek is één van de grootste instrumenten om in contact te komen met de heiligheid van de hartchakra.'.

Op zijn achtste speelde Estas al zijn eerste live-performance. Hij verhuisde met zijn familie naar Israël, wat een bron van inspiratie voor hem was. Zijn gitaarspel is magisch en soms doet zijn muziek aan de oergeluiden van het universum denken. Zijn verhalende liederen gaan over de mensen, die hij wereldwijd heeft ontmoet. Zijn improvisaties tonen zijn grote gitaartalent. Zijn muziek heeft een ongelofelijke kracht, die jou van de pijn kan verlossen, de realiteit kan veranderen en nieuwe werelden kan creëren.

Reka Fodor is een Roemeense zangeres, danseres en percussionist. Ze speelde in de beroemde, Roemeense folkbands en ze danste bij de Hargita National Folkdance. Ze was de frontzangeres van de band Jedam, die jazz-funk muziek met de traditionele, Hongaarse folklore combineerde. Reka bespeelt o.a. de djarbuka, de bongos, de cajun en de udu 'gardony'. In Madrid bestudeerde ze het ware temperament en de technieken van de Flamenco, wat betreft de dans, het zingen en de percussie.

Schrijver: Joanan Rutgers, 14 april 2017


Geplaatst in de categorie: muziek

4.2 met 4 stemmen 313Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)