Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Lady Gaga - Born This Way

Je bent geboren als Stefani Joanne Angelina Germanotta op 28 maart 1986 in New York. Jouw moeder Cynthia Bissett was van Frans-Canadese afkomst. Jouw Siciliaanse vader Joseph Germanotta is een internetondernemer. Jouw jongere zus Natali is in 1992 geboren. Jouw jongere zus Natali is in 1992 geboren. Je groeide op in Manhattan's Upper West Side. Op jouw dertiende had je al een eerste, groot optreden. Jouw artiestennaam Lady Gaga is afgeleid van het nummer 'Radio Gaga' van Queen.

Op jouw twintigste tekende je een contract met Interscope Records. Je schreef o.a. nummers voor de Pussycat Dolls en Britney Spears. In 2008 trad je op tijdens de Miss Universe-verkiezing. Op 28 mei 2008 vertelde je dat je biseksueel bent, al was je nog nooit op een vrouw verliefd geworden. In augustus 2008 verscheen jouw debuutalbum 'The Fame', die een Grammy Award opleverde. De nummers 'Poker Face' en 'Just Dance' waren grote hits. Andere nummers naast de titelsong waren o.a. 'Eh, Eh (Nothing Else I Can Say)', 'LoveGame', 'Paparazzi' en 'Summerboy'. De albumhoesfoto is door de Nederlandse fotograaf Pieter Henket gemaakt. In augustus 2009 verscheen er een foto van jou, waarop het leek alsof jij een hermafrodiet was, maar dat heb je ontkend.

Op 23 november 2009 verscheen jouw tweede album 'The Fame Monster', waarmee je de keerzijde van de roem bedoelde. Je doelde op de angst voor o.a. het 'seksmonster', het 'alcoholmonster', het 'liefdesmonster', het 'doodsmonster' en het 'eenzaamheidsmonster'. De nummers 'Bad Romance' en 'Dance in the Dark' konden er volgens de critici mee door, maar de rest vonden ze gemiddeld tot bagger. Het nummer 'Telephone' was een duet met Beyoncé. Desondanks was het album wel een commercieel succes. Tot mei 2011 deed je The Monster Ball Tour.

Op 23 mei 2011 verscheen jouw derde album 'Born This Way', met naast de titelsong o.a. 'Yoü and I', 'Marry the Night', 'The Edge of Glory', 'Judas', 'Hair', 'Scheisse', 'Electric Chapel' en 'Bloody Mary'. Het album stond in talloze landen op nummer één. Er was wat ophef over de titelsong, omdat die nogal op 'Express Yourself' van Madonna leek.

Vanaf de zomer van 2011 heb je een liefdesrelatie met de acteur en grote bofkont Taylor Kinney, geboren op 15 juli 1981 in Lancaster. Hij is vooral bekend om zijn rol als Mason Lockwood in de serie 'The Vampire Diaries', gebaseerd op de boeken van Lisa Jane Smith. Je leerde Taylor kennen tijdens de opnamen voor de videoclip bij 'Yoü and I'. Tijdens de MTV Video Music Awards 2011 verscheen je als jouw mannelijke alter ego Jo Calderone. In november 2011 verscheen jouw EP 'A Very Gaga Holiday'.

In februari 2012 begon The Born This Way Ball Tour, die 450 concerten bevatte. Op 6 november 2013 verscheen jouw vierde album 'Artpop', met naast de titelsong o.a. 'Applause', 'Mary Jane Holland', 'Swine', 'Aura', 'Venus', 'Sexxx Dreams', 'Jewels N' Drugs', 'Dope' en 'Gypsy'. Jouw estravagante kledingstijl is volgens jezelf een eerbetoon aan Andy Warhol. Op de binnenkant van jou linkerbovenarm staat een fragment uit een gedicht van Rainer Maria Rilke getatoeëerd:

'prüfen Sie, ob er in der tiefsten Stelle Ihres
Herzens seine Wurzeln ausstreckt, gestehen
Sie sich ein, ob Sie sterben müssten, wenn es Ihnen
versagt würde zu schreiben. Muss ich schreiben?'

Daaronder staat 'Little Monsters', de koosnaam voor jouw fans. Op jouw linkerpols staat het vredesteken en op jouw rug staat een soort muzieksleutel met rozen. Verder her en der wat tierelantijntjes. Op Valentijnsdag 2015 zijn Taylor en jij verloofd.

Op 21 oktober 2016 verscheen jouw vijfde album 'Joanne', met naast de titelsong o.a. 'Diamond Heart', 'Dancin' in Circles', 'Hey Girl', 'Angel Down' en 'Just Another Day'. Onlangs steunde je prins William van Engeland in zijn strijd om het stigma rond psychische problemen weg te nemen. Jij lijdt onder een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS), die gepaard gaat met ernstige depressies. Prins William was na het tragische overlijden van zijn moeder, prinses Diana Spencer, lange tijd depressief en meerdere malen en hij zat meerdere malen op de rand van een mentale instorting.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 april 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 4 stemmen 79Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)